406
Το μέγεθος της σαρδέλας είναι σημαντικά συρρικνωμένο σε σχέση με δέκα χρόνια πριν | Shutterstock

Γιατί οι σαρδέλες και οι γαύροι της Μεσογείου συρρικνώνονται;

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 20:30
Το μέγεθος της σαρδέλας είναι σημαντικά συρρικνωμένο σε σχέση με δέκα χρόνια πριν
|Shutterstock

Γιατί οι σαρδέλες και οι γαύροι της Μεσογείου συρρικνώνονται;

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 20:30

Οι σαρδέλες και οι γαύροι έχουν απολέσει το ένα τρίτο της συνολικής μάζας τους μέσα σε μία δεκαετία, ενώ στον Ατλαντικό -στα σημεία τουλάχιστον όπου ο ωκεανός βρέχει τη Γαλλία- έχουν χάσει το μισό βάρος τους, σύμφωνα με μελέτη που έκανε το γαλλικό ωκεανογραφικό ινστιτούτο Ifremer.

Το ερευνητικό κέντρο είχαν ενημερώσει ψαράδες από το 2008, καθώς είχαν παρατηρήσει μεγάλη αλλαγή στο μέγεθος των ψαριών, η οποία κάθε χρόνο ήταν και πιο «ορατή».

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε το ινστιτούτο, οι σαρδέλες και οι γαύροι έχουν χάσει τουλάχιστον τρία εκατοστά του μήκους τους μέσα σε ένα χρόνο, καθώς πέρυσι ο μέσος όρος ήταν 13 εκατοστά και φέτος είναι μόλις δέκα.

«Ζητάω από ψαράδες γαύρο και μου φέρνουν μέγεθος που δεν υπήρχε πριν μερικά χρόνια. Καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες», λέει στο Protagon ο σεφ Γιώργος Οικονομίδης από το εστιατόριο Blue Fish που εξειδικεύεται στο ψάρι. Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο ίδιος, εκτός από τον γαύρο και τη σαρδέλα και άλλα ψάρια, κυρίως μικρά, έχουν αλλάξει μέγεθος τα τελευταία χρόνια.

Γαύρος «εποχής», αλλά πολύ μικρότερος σε μέγεθος ακόμη και για την εποχή του /Γιώργος Οικονομίδης

«Φτάνουμε σε σημείο να κάνουμε παραγγελίες από τράτες που εμπιστευόμαστε χρόνια και στο τέλος να πετάμε τα ψάρια επειδή είναι πολύ μικρά και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε στον πελάτη», σχολιάζει ο ίδιος.

Μάλιστα, όπως έχει παρατηρήσει η ομάδα του, τα τελευταία χρόνια οι διαστάσεις του γαύρου από τα καΐκια έχουν μικρύνει τόσο πολύ, που παλαιότερα το κιλό είχε 25-30 ψάρια και πλέον το κάθε κιλό έχει 50!

Από τις πιθανές αιτίες οι επιστήμονες εξαιρούν την υπεραλίευση, τις ασθένειες ή την επίπτωση από τους θηρευτές και συμπεραίνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά είναι η πιο πιθανή αιτία.

Μικρότερος χρόνος ζωής

Το προσδόκιμο επιβίωσης της σαρδέλας επίσης έχει μειωθεί στα δύο τρίτα, αφού πριν από δέκα χρόνια το ψάρι ζούσε τρία χρόνια και τώρα έχει παρατηρηθεί ότι ζει μόλις ένα. Αυτό οι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς τροφής.

Οι σαρδέλες τρέφονται με πλαγκτόν, το οποίο έχει χάσει επίσης τα θρεπτικά συστατικά του λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στις θάλασσας. «Είναι πλέον κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι τεράστια η ζημιά που έχει γίνει με τα ψάρια. Με αυτόν τον τρόπο μας δείχνουν ότι έχουν σοβαρές ασθένειες και ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα επηρεάζει άμεσα», σχολιάζει η Σαμπίν Ρου ντε Μπεζιέ, πρόεδρος του Ιδρύματος της  Θάλασσας στους Times του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...