530
Η επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου εισηγήθηκε ομόφωνα τη δίωξη του πρώην προέδρου για υποκίνηση εξέγερσης | REUTERS/Jonathan Ernst

Παραπομπή Τραμπ για τέσσερα ομοσπονδιακά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 21:34
Η επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου εισηγήθηκε ομόφωνα τη δίωξη του πρώην προέδρου για υποκίνηση εξέγερσης
|REUTERS/Jonathan Ernst

Παραπομπή Τραμπ για τέσσερα ομοσπονδιακά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 21:34

Η Eπιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 παρέπεμψε τον Ντόναλντ Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προτείνοντας την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας, συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ψευδή δήλωση καθώς και για υποκίνηση, ενίσχυση, βοήθεια ή συνδρομή σε εξέγερση.

Η ομόφωνη αυτή εισήγηση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική Ιστορία, ήρθε σε συνέχεια της εντατικής πολύμηνης έρευνας της «Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου», όπως έγινε γνωστή, γύρω από την προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα της κάλπης του 2020 που κορυφώθηκε με την πολιορκία του Καπιτωλίου από ένα βίαιο όχλο ο οποίος αποτελείτο από υποστηρικτές του.

Η Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν επτά δημοκρατικοί και δύο ρεπουμπλικανοί βουλευτές, πραγματοποίησε την τελευταία της δημόσια συνεδρίαση νωρίτερα την ίδια ημέρα, οπότε και δημοσιοποίησε μέρος της εισήγησής της. Η τελική έκθεση της, όμως, δεν αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από την Τετάρτη.

Το CNN ανέφερε ότι η παραπομπή του Τραμπ από την κοινοβουλευτική επιτροπή έχει σε μεγάλο βαθμό συμβολικό χαρακτήρα καθώς δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα εισαγγελέα ή δικαστή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πάλι, δύναται να διερευνήσει την υπόθεση ανεξάρτητα από την πρόταση του Κογκρέσου –και πράγματι η αμερικανική Δικαιοσύνη έχει εκκινήσει τη δική της έρευνα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ασκήσει δίωξη», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπένι Τόμσον δήλωσε πάντως στο ίδιο Μέσο ότι τα στοιχεία που υποστηρίζουν την εισήγηση του κοινοβουλευτικού οργάνου είναι «σαφή», και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το υπουργείο θα ασκήσει δίωξη σε βάρος του ρεπουμπλικανού πολιτικού και επιχειρηματία. «Εγινε σαφές κατά την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων που αποκάλυψε η επιτροπή μας ότι αυτές οι ενέργειες του πρώην προέδρου Τραμπ, δημιούργησαν ξεκάθαρα πρόβλημα σε αυτή τη χώρα».

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει το σύνολο πληροφοριών που συγκεντρώσαμε», προσέθεσε ο Τόμσον.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα που η επιτροπή μας δημοσίευσε τις πληροφορίες μας, θα τις λάβουν υπόψιν και θα προχωρήσουν στην έρευνα», συνέχισε ο βουλευτής αναφερόμενος στην προαναφερθείσα έρευνα που διεξάγουν οι αμερικανικές Αρχές. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μόλις προχωρήσει η έρευνα και ολοκληρωθεί, και εφόσον τα στοιχεία είναι όπως τα παρουσιάσαμε, είμαι πεπεισμένος ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ασκήσει δίωξη στον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Κανένας, ούτε ένας πρώην πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου», κατέληξε.

Επιπλέον, τέσσερα μέλη του Κογκρέσου αποφασίστηκε να παραπεμφθούν στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με κλήσεις της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου. Πρόκειται για τους Κέβιν Μακάρθι, ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής, Τζιμ Τζόρνταν, Σκοτ ​​Πέρι και Αντι Μπιγκς.

Τραμπ: Το Κογκρέσο επιδιώκει να εμποδίσει την υποψηφιότητά μου για την προεδρία το 2024

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να καταγγείλει τις «ψευδείς κατηγορίες» σε βάρος του, κάνοντας λόγο για απόφαση η οποία αποσκοπεί στο να εμποδιστεί η υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Ολη αυτή η ιστορία για να μου ασκηθεί δίωξη είναι ακριβώς σαν την παραπομπή μου σε δίκη στο Κογκρέσο –κομματική προσπάθεια για να αποκλειστούμε, εγώ και το ρεπουμπλικανικό κόμμα», από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, ανέφερε ο 76χρονος πολιτικός στο πρώτο του σχόλιο για το πόρισμα της Επιτροπής μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, του Truth Social.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...