224
Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης |

Πανευρωπαϊκή πρωτιά στη Βιέννη: Πετυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ετοιμοθάνατη ασθενή με κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 17:37
Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης
|

Πανευρωπαϊκή πρωτιά στη Βιέννη: Πετυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ετοιμοθάνατη ασθενή με κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 17:37

Η πρώτη στην Ευρώπη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορονοϊό, που δεν είχε πλέον καμία πιθανότητα να επιζήσει, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την περασμένη Δευτέρα, στην κλινική του Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Δύο παρόμοιες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα μόνον στην Κίνα, από την οποία ωστόσο δεν υπήρξε μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας.

Οι γιατροί στη Βιέννη βασίστηκαν στη δική τους μεγάλη εμπειρία, καθώς η αυστριακή πρωτεύουσα , με τουλάχιστον 100 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων τον χρόνο -και συνολικά πάνω από 2.000 έως σήμερα- συγκαταλέγεται μαζί με το Τορόντο, το Κλίβελαντ και το Αννόβερο, στα μεγαλύτερα σχετικά προγράμματα στον κόσμο.

Η 45χρονη ασθενής, η οποία δεν είχε προηγούμενη ασθένεια και έχαιρε άκρας υγείας, είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό πριν από οκτώ εβδομάδες.

Παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της τελευταία, λόγω ολικής πνευμονικής ανεπάρκειας, η οποία οδήγησε στην απόφαση για την εξαιρετικά περίπλοκη αλλά επειγόντως απαραίτητη μεταμόσχευση ως ύστατη δυνατότητα διάσωσής της.

Σύμφωνα με τον Βάλτερ Κλεπέτκο, επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής χειρουργικής και διευθυντή του κλινικού τμήματος θωρακικής χειρουργικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, «από την άποψή μας, η κατάσταση της ασθενούς είναι εξαιρετική , δεν έχουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι τώρα, τα όργανα λειτουργούν όλα, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, αλλά θα είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για το εξιτήριό της από το νοσοκομείο».

Ο Βάλτερ Κλεπέτκο