371
Γυναίκα 41 ετών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Μιλάνο | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Και οι 40ρηδες αρρωσταίνουν βαριά και κινδυνεύουν από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 16:01
Γυναίκα 41 ετών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Μιλάνο
| REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Και οι 40ρηδες αρρωσταίνουν βαριά και κινδυνεύουν από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 16:01

Η πρώτη αναλυτική μελέτη για τους θανάτους και τις νοσηλείες της νόσου Covid-19, που έγινε στην ηπειρωτική Κίνα, καταδεικνύει την πρόοδο της ηλικίας ως παράγοντα επικινδυνότητας. Μάλιστα, τα σοβαρά προβλήματα αρχίζουν σε άτομα που έχουν μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε επιστημονική ανάλυση διαπιστώθηκε ότι ενώ η θνητότητα για επιβεβαιωμένα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό ήταν 1,38%, το ποσοστό αυτό αυξανόταν απότομα με την αύξηση της ηλικίας.

Συγκεκριμένα, από το 0,0016% σε παιδιά κάτω των 10 ετών, σε άτομα άνω των 80 ετών έφτανε στο 7,8%.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases και βασίζεται σε ανάλυση 70.117 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών στην Κίνα, σε συνδυασμό με 689 περιπτώσεις ατόμων θετικών στον ιό από πτήσεις επαναπατρισμού της Γουχάν.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι μόνο το 0,04% των ασθενών ηλικίας 10 ως 19 ετών χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη σε σύγκριση με περισσότερο από το 18% αυτών που ήταν άνω των 80 ετών.

Αλματώδης αύξηση

Απότομες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις ομάδες μέσης ηλικίας, με το 4% των ατόμων των 40 ετών να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ στους ασθενείς ηλικίας 50 ετών, το ποσοστό διπλασιάστηκε και ξεπέρασε το 8%.

Η Αζρά Χανί, μία από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, σχολίασε ότι οι εκτιμήσεις αυτές μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε χώρα και να ληφθούν υπόψη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Η ανάλυσή μας δείχνει καθαρά ότι σε ηλικία 50 ετών και άνω η νοσηλεία είναι πολύ πιο πιθανή από ό,τι σε άτομα κάτω των 50 ετών και σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων είναι πιθανό να είναι θανατηφόρο», σχολίασε.

Η διαφορετική προσέγγιση και στρατηγική στην ιατρική αντιμετώπιση των επιστημόνων κάθε χώρας βέβαια έχει δημιουργήσει συγκρίσεις μεταξύ των ποσοστών θνησιμότητας των χωρών και των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων. Η δυσκολία έγκειται και σε έναν ακόμη παράγοντα, με αρκετές περιπτώσεις να μην επιβεβαιώνονται ποτέ.

Σε έτερη μελέτη που έκανε πρόσφατα πάντως και το Imperial College του Λονδίνου, κατέληξε επίσης σε παρόμοια συμπεράσματα.

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στη χώρα μας, 14 γυναίκες και 58 άνδρες νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα και διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό είναι μέσης ηλικίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...