210
| EPA/Koen van Weel

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ το Instagram για παραβίαση προσωπικών δεδομένων παιδιών

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 12:06
|EPA/Koen van Weel

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ το Instagram για παραβίαση προσωπικών δεδομένων παιδιών

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 12:06

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας έχει αρχίσει έρευνα κατά του Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών που κατακλύζουν την πλατφόρμα.

Η έρευνα, όπως σημειώνει το BBC, έρχεται έπειτα από καταγγελίες ότι το Instagram έκανε ορατά τα στοιχεία επικοινωνίας εταιρικών λογαριασμών σε κάθε χρήστη της εφαρμογής.

Ερευνα επιστήμονα είχε δείξει ότι οι ανήλικοι χρήστες μπορούσαν εύκολα να αλλάξουν τους λογαριασμούς τους σε εταιρικούς (business), εκθέτοντας στοιχεία όπως η διεύθυνση και το τηλέφωνο, τα οποία είναι δημόσια ορατά για τις εταιρείες. Τα ίδια στοιχεία μπορoύσαν εύκολα να βρεθούν στον κώδικα των ιστοσελίδων, άρα ήταν έκθετα σε κάθε κακόβουλο χρήστη.

Καθώς μεγάλες εταιρείες έχουν την έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων τους στην Ιρλανδία, εφαρμόζονται οι νόμοι της ΕΕ, όπως ο GDPR, ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων.

Η ιρλανδική αρχή θα εξετάσει αν το Facebook έχει από τον νόμο το δικαίωμα να επεξεργαστεί δεδομένων ανηλίκων και αν παρέχει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Instagram.

Σε μια χωριστή υπόθεση, η ιρλανδική αρχή εξετάζει αν το Facebook τήρησε τις προδιαγραφές του GDPR σχετικά με τα προφίλ και τις ρυθμίσεις του Instagram, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά.

Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει παραβίαση, το Facebook, ως μητρική εταιρεία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλο πρόστιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...