427
Διαδηλωτής στη Μιανμάρ με τη σημαία του κινήματος της Αουνγκ Σου Κίι | Reuters/Stinger

Παγκόσμια καταδίκη για τις δολοφονίες διαδηλωτών από τη χούντα της Μιανμάρ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2021, 14:02
Διαδηλωτής στη Μιανμάρ με τη σημαία του κινήματος της Αουνγκ Σου Κίι
|Reuters/Stinger

Παγκόσμια καταδίκη για τις δολοφονίες διαδηλωτών από τη χούντα της Μιανμάρ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2021, 14:02

Τουλάχιστον 90 δολοφονίες σε μια ημέρα, ακόμη και στη μέση του δρόμου, ακόμη και παιδιών, χωρίς διάκριση, διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ το Σάββατο στην πιο αιματηρή ημέρα από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα γεγονότα δηλώνοντας σοκαρισμένη και καταδικάζοντας τις βιαιότητες, ενώ έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 90 νεκρούς διαδηλωτές, αν και άλλες πηγές τους ανεβάζουν σε 114, και πολλές εκατοντάδες τραυματίες. Οι νεκροί από το κύμα βίας υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 400 από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο ΟΗΕ «είναι συγκλονισμένος από τη βία και την άσκοπη απώλεια της ζωής» δεκάδων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και ανήλικων. Η κλιμάκωση της βίας έδειξε ότι ο στρατός «στράφηκε εναντίον του λαού του», ανέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη.

Αξιόπιστες αναφορές από πολλά μέρη της χώρας (τουλάχιστον 40 διαφορετικές τοποθεσίες) έκαναν λόγο για μονάδες της αστυνομίας και του στρατού που απαντούσαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις με θανάσιμη βία, δήλωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εν τω μεταξύ και η Ουάσινγκτον δηλώνει σοκαρισμένη από τις δολοφονίες διαδηλωτών. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κατήγγειλε την, όπως είπε, τρομοκρατία που ασκεί ο στρατός, ο οποίος ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση στο πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την αιματοχυσία που προκάλεσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ, που αποδεικνύει ότι η χούντα θα θυσιάσει τις ζωές των ανθρώπων προς εξυπηρέτηση ολίγων», τόνισε ο Μπλίνκεν σε ανάρτηση στο Twitter. «Ο γενναίος λαός της Μιανμάρ απορρίπτει το στρατιωτικό καθεστώς τρόμου», πρόσθεσε.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε από την πλευρά του ότι η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ πέρασε σε ένα «νέο στάδιο» στην καταστολή των διαδηλώσεων. Τόνισε μάλιστα ότι η χώρα του θα εργαστεί για να τερματιστεί το κύμα βίας, για να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη και να αποκατασταθεί η δημοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης καταδίκασε τις δολοφονίες.

Θρήνος στην κηδεία διαδηλωτή κατά της χούντας | REUTERS/Stringer

Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας είχαν καλέσει σε έναν νέο γύρο διαδηλώσεων κατά την «Ημέρα του Στρατού» το Σάββατο, η οποία τιμά την αντίσταση κατά της ιαπωνικής κατοχής το 1945, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τεράστια στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιείται κάθε χρόνο ενώπιον του αρχηγού του στρατού και πλέον του επικεφαλής της χούντας, στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ. Η βία ξέσπασε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Διπλωμάτες είπαν ότι οκτώ χώρες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ, το Λάος και η Ταϊλάνδη, έστειλαν αντιπροσώπους τους, αλλά η Ρωσία ήταν η μόνη που έστειλε υπουργό στην παρέλαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...