706
Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, πρόεδρος της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενημερώνει τους δημοσιογράφους | Hayk Baghdasaryan/Photolure via REUTERS

Παγκόσμια ανησυχία για τις συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας και τον δάκτυλο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:23
Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, πρόεδρος της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενημερώνει τους δημοσιογράφους
|Hayk Baghdasaryan/Photolure via REUTERS

Παγκόσμια ανησυχία για τις συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας και τον δάκτυλο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:23

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζονταν τη Δευτέρα, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 45, το πρώτο 24ωρο.

Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Τάρταρ.

Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε μερική επιστράτευση μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή με τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τεθωρακισμένο των Αζέρων στις φλόγες – Defence Ministry of Armenia/Handout via REUTERS

Ο αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση κατά τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενώ στην Αρμενία έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση από την Κυριακή.

Παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού.

Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία και Ιράν ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ο Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας, σε συνάντηση με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας

Το υπουργείο Αμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε τον θάνατο 32 στρατιωτικών και τον τραυματισμό 100, από την Κυριακή το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στην αποσχισθείσα περιοχή, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Η περιοχή είναι εκτός του ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν από τον πόλεμο που ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων.

Πέντε Αζέροι άμαχοι και δύο Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ επίσης σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι συνολικά έξι αζέροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 19 έχουν τραυματιστεί.

Αρμένιοι συγκεντρώνονται στο Γερεβάν για να καταταγούν εθελοντικά στον στρατό – Melik Baghdasaryan/Photolure via REUTERS

Ο απολογισμός όμως ενδέχεται να είναι βαρύτερος, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν ότι κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλό τους και μεγάλες απώλειες, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις καταστροφές που επέφεραν.

Οι Αζέροι ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει 550 στρατιώτες του εχθρού, ενώ οι Αρμένιοι περισσότερους από 200.

Το υπουργείο Αμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του ανέκτησε τις θέσεις που είχε χάσει χθες, όμως το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την κατάκτηση νέων περιοχών.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλήττουν τις θέσεις του εχθρού με ρουκέτες, με το πυροβολικό και την αεροπορία, και κατέκτησαν πολλές στρατηγικής σημασίας θέσεις γύρω από το χωριό Τάλιχ, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Οι Αζέροι κατηγόρησαν μάλιστα τον στρατό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ότι βομβάρδισε περιοχές αμάχων στο αζέρικο χωριό Τάρταρ.

Επειτα από εβδομάδες πολεμικής ρητορικής, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε χθες μεγάλη «αντεπίθεση» σε απάντηση στην «επιθετικότητα» της Αρμενίας, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό της, τεθωρακισμένα οχήματα και βομβαρδίζοντας από αέρος την αποσχισθείσα περιοχή.

Παγκόσμια ανησυχία

Οι συγκρούσεις, οι πιο αιματηρές από το 2016, προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, με τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ –τις τρεις χώρες που μεσολαβούν για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ομάδα του Μινσκ– να ζητούν κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε τον ιστορικό εχθρό του ότι κήρυξε πόλεμο στον αρμένικο λαό, ενώ ο Αλίεφ απάντησε ότι «θα νικήσει».

Η Τουρκία στηρίζει τους Αζέρους

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στηρίζει το Μπακού, ενώ το Γερεβάν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν την Αγκυρα για στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση, καταγγέλλοντας ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή μισθοφόροι και εξοπλισμός από την Τουρκία.

«Η Τουρκία πολεμά εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Υπάρχουν τουρκικά ελικόπτερα, F-16 και μισθοφορικά στρατεύματα από διάφορες χώρες», κατήγγειλε ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, πρόεδρος της αποσχισθείσας περιοχής, χθες το βράδυ.

Η Μόσχα, που έχει φιλικές σχέσεις και με τις δύο χώρες, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μέσω του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το ερώτημα όμως είναι τι θα κάνει ο Πούτιν με τον «φίλο του» τον Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ έχει αναπτύξει 4.000 μισθοφόρους στην περιοχή για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αζέρων!

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ενας ανοικτός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών προκαλεί ανησυχία για σοβαρή αποσταθεροποίηση της περιοχής, κυρίως αν η Τουρκία και η Ρωσία, που έχουν διαφορετικά συμφέροντα στον νότιο Καύκασο, παρέμβουν στη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...