824
Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου, ενώ καταθέτει στη δίκη | Menelaos Myrillas / SOOC

Οχι, η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν καθυστερεί

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 23 Σεπτεμβρίου 2018, 20:49
Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου, ενώ καταθέτει στη δίκη
|Menelaos Myrillas / SOOC

Οχι, η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν καθυστερεί

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 23 Σεπτεμβρίου 2018, 20:49

Το βράδυ του Σαββάτου, η δίκη της Χρυσής Αυγής βρέθηκε για κανένα δίωρο στη μέση μιας κεντρικής πλατείας, της πλατείας Αναγεννήσεως, στην Καισαριανή. Δίπλα σε παιδιά με πατίνια, ποδήλατα και παγωτά, δίπλα στην κανονική ζωή, τέσσερις ομιλητές επεχείρησαν -με τη δύναμη και της εικόνας- να βγάλουν τον μανδύα της κανονικότητας από τη δράση της Χρυσής Αυγής, να μιλήσουν για το «εγκληματικό της πρόσωπο», αυτό που έχει αποκαλυφθεί στη δικαστική αίθουσα ύστερα από τριάμιση χρόνια ακροαματικής διαδικασίας.

Οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής Χρύσα Παπαδοπούλου (οικογένεια Παύλου Φύσσα), Κώστας Παπαδάκης (αιγύπτιοι αλιεργάτες), ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης (ΠΑΜΕ) και η δημοσιογράφος – εκπρόσωπος του GoldenDawnWatch Ελευθερία Κουμάντου υλοποίησαν μία ιδιότυπη ανατομία της δίκης – μαμούθ, σε όγκο και διάρκεια, πρωτόγνωρη στα χρονικά, αφού στο εδώλιο, κάθονται και μέλη κοινοβουλευτικού κόμματος.

Όχι, η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν καρκινοβατεί, συμφώνησαν όλοι τους. Ανήκουν στην παραφιλολογία τα σχετικά σχόλια.  Είναι, όμως, τέτοιο το μέγεθός της που δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν ταχύτητες…

Ο Κώστας Παπαδάκης ήταν σαφής: «Είναι αναπόφευκτη η καθυστέρηση, καθώς συνεξετάζονται τόσες υποθέσεις, η υπόθεση Φύσσα είναι μόνον η κορωνίδα. Έπρεπε όμως, πρέπει, να δικαστούν μαζί αυτές οι υποθέσεις. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι ευθύνες στα εκτελεστικά όργανα. Είναι γεγονός ότι η δίκη καθυστέρησε να αρχίσει, ότι υπάρχουν δικαστές στη σύνθεση της έδρας που δεν απαλλάχθηκαν από άλλα καθήκοντα για να αφιερωθούν σε αυτή, ότι η εκδίκαση κάποιες φορές στον Κορυδαλλό δυσχεραίνει την κατάσταση, αλλά η δίκη προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό. Έχει καταγράψει 276 συνεδριάσεις, καταθέσεις από 147 μάρτυρες κατηγορίας, ανάγνωση εγγράφων επί έξι ολόκληρους μήνες».

Ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης πήγε ένα βήμα πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας αυτά τα τριάμιση χρόνια ως «πολύ δημιουργικά». Για τον απλούστατο λόγο, ότι διαμόρφωσαν το έδαφος για να θεμελιωθεί το βαρύ κατηγορητήριο. Ο σκοπός είναι πάντα «η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης, η καταδίκη των διευθυντών και των μελών της».

Στην εκδήλωση, ήταν κυρίαρχη η αγωνία να μη μείνει το οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας στα όρια της δικαστικής αίθουσας του Εφετείου και του Κορυδαλλού. Οι ομιλητές «έκαναν πίσω», βγάζοντας στην πρώτη γραμμή βίντεο και φωτογραφίες, με την εκπαίδευση των μελών της Χρυσής Αυγής, στιγμιότυπα μυστικισμού από τις τελετές του όρκου τους, με τον ίδιο τον Νίκο Μιχαλολιάκο να δίνει το στίγμα της ιδεολογίας του κόμματος. «Είμαι ακραίος, το παραδέχομαι… ».

Η Χρύσα Παπαδοπούλου άγγιξε την αχίλλειο πτέρνα της δράσης της Χρυσής Αυγής: «Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη του δράστη του φόνου του Παύλου Φύσσα, του Γιώργου Ρουπακιά, έκανε το κουβάρι να ξετυλιχθεί. Αν δεν είχε γίνει η σύλληψη, ακόμη θα ψάχναμε… Το προηγούμενο (σσ: της δολοφονίας) διάστημα, υπήρχε άλλωστε όχι μόνο κλιμάκωση της βίας της Χρυσής Αυγής, αλλά και αξιοσημείωτη θεσμική ανοχή της. Η Χρυσή Αυγή στη Νίκαια, το πρωί διοργάνωνε παρελάσεις ως επίδειξη δύναμης, με την Τοπική της να αποτελεί οργάνωση – πρότυπο, και το βράδυ έκανε επιθέσεις σε μετανάστες, με δικάβαλες μηχανές και μαύρα ρούχα. Ποιος να αντιδράσει, όταν δεν έχει χαρτιά και κινδυνεύει με κράτηση; Ακόμη και αυτοί που έβρισκαν το κουράγιο να το κάνουν, συναντούσαν την αδιαφορία της Αστυνομίας».

Τα mediaδεν θα μπορούσαν να λείπουν από την αναβίωση της εποχής πριν από τη δολοφονία Φύσσα. Την ευθύνη τους υπογράμμισε η Ελευθερία Κουμάντου, κάνοντας λόγο για «lifestyleεκδοχή της Χρυσής Αυγής»και προσπάθεια από συγκεκριμένα πρόσωπα και τηλεοπτικούς σταθμούς να την ενσωματώσουν στη ζωή του κόσμου, υποβαθμίζοντας το εγκληματικό της πρόσωπο. «Βλέπαμε σε δελτίο ειδήσεων τον γάμο του Παναγιώταρου, ως κοσμικό γεγονός, όπως προχθές χαζεύαμε τον γάμο του Ρέμου · και παρακολουθούσαμε προσκεκλημένο τον Γερμενή και τη γυναίκα του να μας μιλάνε για τη μουσική του σε βραδινή εκπομπή υψηλής τηλεθέασης…».

Η μελέτη του Forensic Architecture

Το οπτικοακουστικό σύστημα που είχε στηθεί δίπλα στους ομιλητές, κατέστησε εφικτή την παρουσίαση σκηνών από το βίντεο – μελέτη την οποία διεξήγαγε το κέντρο ForensicArchitecture, με έδρα το Gοldsmiths, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Χαρακτηριστικά ηχητικά σήματα από τους ασύρματους της Αστυνομίας, διάλογοι επί διαλόγων ανάμεσα στο πλήρωμα της ΔΙΑΣ (που ήταν βάρδια στους δρόμους της Νίκαιας το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα) και το Κέντρο, σκέπαζαν τους ήχους της πλατείας.Ένας λευκός κύκλος μάρκαρε την ώρα του φονικού κάποιες μαύρες φιγούρες με λευκά κράνη, που παραπέμπουν σε αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Το κοινό άκουγε τα μετέωρα ερωτήματα που συνοδεύουν το υλικό από τις κάμερες:«Γιατί οι αστυνομικοί είπαν ψέματα; Και γιατί δεν προσπάθησαν να αποτρέψουν τη δολοφονία;»..

Ο Παπαδάκης διεύρυνε τη συζήτηση για τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή, θυμίζοντας τις περιπτώσεις των τμημάτων του Αγίου Παντελεήμονα και της Νίκαιας. Μίλησε ανοικτά για «συμμετοχή στη συγκάλυψη» ενεργειών, για «αποθάρρυνση των θυμάτων της» οργάνωσης: «Θα έπρεπε να κάθονται και κάποιοι αστυνομικοί στο εδώλιο».

Τόσο ο ίδιος, όσο και η Παπαδοπούλου, και ο Σαπουντζάκης, εμφανίστηκαν πεπεισμένοι για το «οργανωμένο» των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής,για την «κτηνώδη βία»που από τύχη δεν επέφερε τον θάνατο στα θύματα των υπολοίπων επιθέσεων. O Παύλος, βλέπετε, δεν ήταν τυχερός.

Υ.Γ.1: Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το OmniaTV και τη σατιρική ομάδα The Three Mooges. Στο OmniaTV, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν το υλικό, μεταξύ άλλων, που προβλήθηκε στην εκδήλωση.

Υ.Γ.2: Ολόκληρη η μελέτη του Forensic Architecture θα δημοσιευθεί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στον Πειραιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...