686
Οι σκιές του Σάντερς και του Μπάιντεν σε ένα ντιμπέιτ για τις προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ. Τότε ο πρώτος θριάμβευσε, τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν | REUTERS/Brian Snyder

Επιχείρηση «απομονώστε τον Σάντερς»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 09:20
Οι σκιές του Σάντερς και του Μπάιντεν σε ένα ντιμπέιτ για τις προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ. Τότε ο πρώτος θριάμβευσε, τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν
|REUTERS/Brian Snyder

Επιχείρηση «απομονώστε τον Σάντερς»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 09:20

Λίγες ώρες προτού οι ΗΠΑ εισέλθουν στην εκλογική βάσανο της «Σούπερ Τρίτης», οπότε κάλπες θα στηθούν σε 14 Πολιτείες για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, τέθηκε σε εφαρμογή αυτό που πολιτικοί αναλυτές αποκάλεσαν ως «επιχείρηση απομονώστε τον Μπέρνι Σάντερς».

Από το περασμένο Σάββατο, όταν και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικράτησε με ευρεία διαφορά στη Νότια Καρολίνα και φάνηκε να είναι ο εκλεκτός της αφροαμερικανικής ψήφου, ο ένας μετά τον άλλον οι άλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα αποσύρονται από την κούρσα, ανοίγοντας τον χώρο στον 77χρονο πολιτικό, ώστε να αποτελέσει τον μοναδικό εκφραστή του μετριοπαθούς Κέντρου απέναντι στον αριστερό ριζοσπάστη Σάντερς –όλα έχουν τη σημασία τους, καθώς η Αμερική θα ψηφίζει και θα οδεύει σιγά σιγά προς το συνέδριο των Δημοκρατικών όπου θα επιλεγεί ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ έγινε ο τελευταίος πρώην υποψήφιος για το χρίσμα που εξέφρασε δημόσια της στήριξή του στον Μπάιντεν. Ο 47χρονος Τεξανός μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο Ντάλας – «θα ψηφίσω τον Τζο Μπάιντεν», είπε ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ ο οποίος είχε αποσυρθεί από την κούρσα τον περασμένο Νοέμβριο, πριν ακόμα από τις πρώτες προκριματικές εκλογές που έγιναν αρχές Φεβρουαρίου στην Αϊοβα.

Η στήριξη του Μπέτο Ο’ Ρουρκ είναι εξόχως σημαντική, καθώς κατά την επονομαζόμενη «Σούπερ Τρίτη» ψηφίζουν για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και οι Τεξανοί. Mάλιστα ο Ο’ Ρουρκ πήγε και έφαγε και ένα μπέργκερ με τον Μπάιντεν, φιλοτεχνώντας ακόμα καλύτερα το προφίλ του πολιτικού της διπλανής πόρτας.

Η δήλωση στήριξης του 47χρονου πρώην βουλευτή, ο οποίος είχε αποτελέσει μια μεγάλη θετική έκπληξη για το Δημοκρατικό Κόμμα στις μεσοεκλογές του Νοεμβρίου 2018, ακολούθησε αυτές του Πιτ Μπούτιτζιτζ, που αποσύρθηκε την Κυριακή (εδώ), και της Εϊμι Κλόμπουτσαρ, που αποχώρησε από την προεκλογική κούρσα τη Δευτέρα (εδώ) –και οι δύο εμφανίστηκαν επίσης στο Ντάλας και δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ του Μπάιντεν. Οπως μάλιστα και με τον Ο’ Ρουρκ, η Κλόμπουτσαρ στήριξε τον Μπάιντεν ως γερουσιαστής της Μινεσότα, όπου επίσης στήνονται κάλπες στη Σούπερ Τρίτη.

Είναι πλέον σαφές ότι το Δημοκρατικό Κόμμα επιχειρεί να απομονώσει τον Σάντερς, ο οποίος μετά τις τέσσερις πρώτες Πολιτείες προηγείται, αλλά ο ριζοσπαστικός έως και αριστερός λόγος του προκαλεί ανησυχία ότι σε μια πιθανή ανάδειξή του σε προεδρικό υποψήφιο, θα φέρει την εκλογική καταστροφή στις κάλπες που έχουν σημασία, αυτές της 3ης Νοεμβρίου απέναντι στον Τραμπ. Πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι ο παράγοντας «εκλεξιμότητα», το ποιος δηλαδή θα μπορέσει να κερδίσει και να εκλεγεί πρόεδρος έχει ίσως και μεγαλύτερη σημασία από την αριθμητική των εκλεκτόρων.

Το Rolling Stone παρατήρησε ότι «η επιχείρηση εμποδίστε τον Σάντερς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» και σημείωσε ότι μετά τη νίκη του Μπάιντεν στη Νότια Καρολίνα δεν είναι μόνο οι πρώην υποψήφιοι που διευκολύνουν τον πρώην αντιπρόεδρο, αλλά και όλο το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος: ο πρώην κυβερνήτης της Βιρτζίνια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Τέρι ΜακΟλιφ, η βουλευτής της Φλόριντα και πρώην πρόεδρος της DNC Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς, η πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνια Μπάρμπαρα Μπόξερ και δεκάδες δήμαρχοι, τοπικοί βουλευτές αλλά και μέλη του Κογκρέσου, εξέφρασαν τα τελευταία 24ωρα ανοιχτά τη στήριξή τους στον Μπάιντεν. «Δεχόμαστε μια βροχή δηλώσεων στήριξης από όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά στο Politico σύμβουλος του Μπάιντεν, ο οποίος φαίνεται ότι ανέκαμψε ξαφνικά έπειτα από μια εκστρατεία γεμάτη λάθη και καθόλου ενθουσιασμό. Τώρα, σε 48 ώρες η καμπάνια του πρώην αντιπροέδρου συγκέντρωσε 10 εκατ. δολάρια σε δωρεές.

Μπορεί όλα αυτά να είναι αρκετά για τον πρώην αντιπρόεδρο, που δεν έχει ούτε τα χρήματα του Μάικλ Μπλούμπεργκ –ο οποίος πάντως τώρα θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην κάλπη και πάντα είναι ξένο σώμα στους Δημοκρατικούς– ούτε το ρεύμα του αντισυστημικού Σάντερς;

Η «Σούπερ Τρίτη» θα το πει. Είναι η ημέρα που κρίνονται 1.300 εκλέκτορες για το προεδρικό χρίσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...