1180
| INTIMEnews

Οικονόμου στη Βουλή: Βάζουμε τέλος στη χυδαιότητα και στους συκοφάντες που ασχημονούν ανενόχλητοι

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 18:19
|INTIMEnews

Οικονόμου στη Βουλή: Βάζουμε τέλος στη χυδαιότητα και στους συκοφάντες που ασχημονούν ανενόχλητοι

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 18:19

Tης τροπολογίας για την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, υπεραμύνθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέρμα στη χυδαιότητα, «που στοχοποιεί ανθρώπους, πολιτικούς, θεσμικούς παράγοντες, εκκλησιαστικούς παράγοντες» και στους συκοφάντες που «συνεχίζουν να ασχημονούν ανενόχλητοι, χωρίς την παραμικρή συνέπεια, οικονομική ή άλλη».

«Με τον τρόπο αυτό δεν εξευτελίζονται απλώς οι θιγόμενοι. Εξευτελίζονται οι θεσμοί, εξευτελίζεται η Δικαιοσύνη, εξευτελίζονται οι διωκτικές αρχές και εκπέμπονται και επικίνδυνα μηνύματα στην ελληνική κοινωνία», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου στην παρέμβασή του στη Βουλή και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν δημιουργούν κανένα ζήτημα λογοκρισίας ή περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου.

Στο ερώτημα εξάλλου γιατί η τροπολογία δεν καταλαμβάνει και τον ηλεκτρονικό Τύπο (ενημερωτικά κ.α. sites), ο κ. Οικονόμου δεσμεύθηκε πως όταν συγκροτηθεί το μητρώο ηλεκτρονικών ΜΜΕ, «το πνεύμα των διατάξεων αυτών, θα προσαρμοστεί νομοτεχνικά κατάλληλα, ώστε να ισχύουν και εκεί».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νυχτερινή τροπολογία» με την οποία επιδιώκεται ένας πρωτοφανής έλεγχος του Τύπου.

«Με την τροπολογία αυτή», σημειώνεται, «το ΕΣΡ, το οποίο βάσει Συντάγματος έχει αρμοδιότητα για κανάλια και ραδιόφωνα επειδή κατέχουν δημόσιες συχνότητες, θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει επαναληπτικά πρόστιμα στις εφημερίδες, τα οποία θα τα πληρώνει ο μέτοχος και όχι η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα. Πρόκειται για ευθεία καταπάτηση των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος, καθώς και του Νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες».

«Εχει ενδιαφέρον επίσης πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται στις εφημερίδες και αφήνει εκτός τα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τα σάιτ. Γιατί ένας καναλάρχης ή ιδιοκτήτης σάιτ να μην πληρώνει από την προσωπική του περιουσία τα πρόστιμα του καναλιού ή της ιστοσελίδας του;» είναι ένα ακόμη ερώτημα που θέτει η Κουμουνδούρου και συνεχίζει:

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να δηλώνονται οι εκδότες των εφημερίδων, αλλά αυτό γιατί δεν επεκτείνεται και στις ιστοσελίδες; Μόνο για τις εφημερίδες ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη η διαφάνεια; Γιατί ψήφισαν νόμο για να μην κάνουν δήλωση πόθεν έσχες οι ιδιοκτήτες καναλιών, ενώ ο τελευταίος εργαζόμενος δημοσιογράφος είναι υπόχρεος;»

Οσον αφορά την εμπλοκή του ΕΣΡ, εκτιμά ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο πλαίσιο λογοκρισίας του Τύπου, απέχοντας πολύ από τον καλώς εννοούμενο έλεγχο.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ χαρακτήρισε σημαντική θεσμική παρέμβαση τις προωθούμενες διατάξεις – παρέμβαση που όπως είπε,  αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας, ενισχύει το κύρος των θεσμών και θωρακίζει περαιτέρω την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Εκ προοιμίου, ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, για να προσθέσει ότι η εμπειρία των τελευταίων ετών, έδειξε πως ο νόμος που είναι σε ισχύ, αφήνει περιθώρια σε κάποιους να καταστρατηγούν το πνεύμα του Συντάγματος και να ασχημονούν και κατά του Τύπου αλλά και της κοινωνίας, χωρίς να μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που φτάνουν να τους αποδίδουν τα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας.

«Προφανώς, οι νομοθέτες της δεκαετίας του ’80, δεν μπορούσαν τότε καν να φανταστούν ότι θα υπήρχαν έντυπα τα οποία βυσσοδομούν έναντι πολιτών, θεσμών, πολιτικών, εκκλησιαστικών παραγόντων, χωρίς οι άνθρωποι αυτοί που θίγονται να μπορούν να βρουν το δίκιο τους, απέναντι στις αθλιότητες, αλλά αντίθετα, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των αθλιοτήτων να μην έχουν καμιά πρακτική συνέπεια, ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε εναντίον τους καταδικαστική απόφαση», σημείωσε, για να διευκρινίσει:

«Δεν μιλώ για τη δημοσιογραφική κριτική, όσο σκληρή και αν είναι. Δεν μιλώ για ειδήσεις ή απόψεις που γράφονται σε έντυπα και μπορεί, κάποιες από αυτές, να θεωρούνται αναληθείς, να θεωρούνται fake. Δεν μιλώ καν για περιπτώσεις που κάποιος θεωρεί ότι θίγεται, όταν στην περίπτωση αυτή γνωρίζει κατά ποιου πρέπει να στραφεί, όταν η Δικαιοσύνη γνωρίζει ποιον πρέπει να κρίνει και όταν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας γνωρίζουν, ξέρουν απέναντι σε ποιον θα εφαρμόσουν την ενδεχόμενη απόφαση κύρωσης. Μιλώ για περιπτώσεις που η χυδαία επίθεση μένει στην ουσία αναπάντητη και οι συκοφάντες μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίζουν να ασχημονούν, χωρίς την παραμικρή συνέπεια, οικονομική ή άλλη. Με τον τρόπο αυτό δεν εξευτελίζονται απλώς οι θιγόμενοι. Εξευτελίζονται οι θεσμοί, εξευτελίζεται η Δικαιοσύνη, εξευτελίζονται οι διωκτικές αρχές και εκπέμπονται και επικίνδυνα μηνύματα στην ελληνική κοινωνία».

Οπως επεσήμανε στη συνέχεια της παρέμβασής του ο υφυπουργός, «ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος, στα έντυπα αυτά, είναι πρόσωπα άγνωστα, αχυράνθρωποι δηλαδή, που τοποθετούνται ώστε να ματαιώνουν την οποιαδήποτε αξίωση από πολίτη που θεωρεί ότι θίγεται».

Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση όπου «ο διευθυντής ή διευθυντής σύνταξης, άτομα δηλαδή που κατεξοχήν σχετίζονται με την ύλη του εντύπου, είναι και αυτοί αχυράνθρωποι, που συχνά δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Είναι ενίοτε υπερήλικες, αλλοδαποί ή άτομα αγνώστου διαμονής».

Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπου «οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των εντύπων αυτών, εκχωρούν εικονικά τις απαιτήσεις σε οικείους τρίτους, συνεννοούμενα, ώστε να μην ικανοποιούνται οι εκδικασθείσες αξιώσεις από τους θιγόμενους πολίτες» και σε περιπτώσεις που τα άτομα αυτά «εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις χωρίς περιουσιακά στοιχεία ενόσω οι πραγματικοί ιδιοκτήτες έχουν πολύ μεγάλη προσωπική περιουσία, ώστε να μην ικανοποιούνται οι εκδικασθείσες αξιώσεις θιγομένων πολιτών».

«Είναι απολύτως καθαρό -υπογράμμισε- ότι οι ρυθμίσεις που φέρνουμε δεν δημιουργούν κανένα ζήτημα λογοκρισίας ή περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου. Αντίθετα, με τις παρεμβάσεις μας δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν υποστεί την πιο ακραία χυδαιότητα, που έχουν διαπομπευθεί για τη σεξουαλική τους ταυτότητα, που έχουν συκοφαντηθεί ως βιαστές παιδιών, που έχουν κατηγορηθεί για απίθανα πράγματα στην προσωπική τους ζωή, να μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, χωρίς να κυνηγούν ανεμόμυλους».

Στο σημείο αυτό ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι με νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία, θα υπάρξει ξεχωριστή φιλοσοφία για τον τοπικό και περιφερειακό Τύπο και θα δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο προσαρμογής, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, όπως και η δυνατότητα οι ιδιότητες των διευθυντών και διευθυντών σύνταξης να μπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο και εκτός από μέλη επαγγελματικών σωματείων δημοσιογράφων να είναι και μέλη επαγγελματικών σωματείων εκδοτών.

Γιατί δεν καταλαμβάνει η ρύθμιση για την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου, και τον ηλεκτρονικό Τύπο, ήταν το ερώτημα που έθεσε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη.

Στην τροπολογία αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ρωτώντας τον κ. Οικονόμου:

«Με ποιον έχετε κάνει διάλογο, δημόσιο και υπεύθυνο διάλογο; Πότε τον κάνατε; Πότε θέσατε σε δημόσια διαβούλευση την πρόθεσή σας, καλή ή κακή θα κριθεί, ώστε να φτάσετε να καταθέσετε αυτή την τροπολογία».

Αφού υποστήριξε ότι εγείρεται μείζον ζήτημα συνταγματικότητας από έγκριτους συνταγματολόγους, ο οποίοι -όπως είπε- ήδη έχουν παρέμβει δημοσίως, ο κ. Ραγκούσης συνέχισε θέτοντας με τη σειρά του το ζήτημα γιατί η τροπολογία καταλαμβάνει μόνο έντυπα και όχι τα sites και την τηλεόραση.

«Προφανώς κανείς δεν διαφωνεί να είναι φανεροί οι ιδιοκτήτες, τα αφεντικά τα πραγματικά, ιδίως όταν συκοφαντούνται, να μπορούν να αμυνθούν. Γιατί όμως, αν θέλετε διαφάνεια και  ονομαστικοποίηση, δεν ονομαστικοποιείτε τις μετοχές των ηλεκτρονικών ΜΜΕ; Αρα δικαιούμαστε να είμαστε αρνητικοί στην πρωτοβουλία σας αυτή», με τον τρόπο που την αναλαμβάνετε.

«Κρατώ ως σημαντική τη επισήμανση ότι πρέπει το πνεύμα αυτής της διάταξης να ισχύσει και για τα sites», ανταποκρίθηκε ο Γιάννης Οικονόμου υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νομοθετική προσπάθεια, «γενικότερης τακτοποίησης αυτών που ισχύουν στο διαδίκτυο. Ενός μητρώου όπου θα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές».

«Προφανώς, πολύ σύντομα, όταν φτιάξουμε και το μητρώο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, το πνεύμα των διατάξεων αυτών, θα προσαρμοστεί νομοτεχνικά κατάλληλα, ώστε να ισχύουν και εκεί», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Οικονόμου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...