261
«Καλορίζικο» ευχήθηκε για το 30ετές ο εικονιζόμενος οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Νέα έξοδος στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 13:54
«Καλορίζικο» ευχήθηκε για το 30ετές ο εικονιζόμενος οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Νέα έξοδος στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 13:54

Στην έκδοση 30ετους ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο, στη δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές μέσα στο 2021, καθώς στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αντλεί τότε 3,5 δισ. ευρώ.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς. Ως εντολοδόχες τράπεζες έχουν οριστεί οι BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ προβλέπει δανεισμό συνολικά 10 έως 12 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2021.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, επεσήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου μακράς διάρκειας, από το 2008.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα μπορεί να «πατήσει» σε θετικά νέα για να κάνει αυτήν την τολμηρή έξοδο με 30ετές.

Η ύφεση του 2020 ήταν βαριά λόγω Covid-19, αλλά μικρότερη του αναμενομένου (στα 8,2% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).

Παράλληλα, το Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα επιβεβαίωσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν:

-Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.

-Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης έως την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.

-Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...