821
O καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μαζί με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργο Παπαζήση, το πρωί της Τρίτης στο Mega | YouTube/MegaChannel

Kαθηγητής Βασιλακόπουλος: Ασχετη με τον εμβολιασμό η θρόμβωση (και ένα «καρφί» για τις διαδηλώσεις)

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 11:06
O καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μαζί με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργο Παπαζήση, το πρωί της Τρίτης στο Mega
|YouTube/MegaChannel

Kαθηγητής Βασιλακόπουλος: Ασχετη με τον εμβολιασμό η θρόμβωση (και ένα «καρφί» για τις διαδηλώσεις)

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 11:06

Καμία σχέση δεν έχει η θρόμβωση με τον εμβολιασμό και δη με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, υπογράμμισε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, απορρίπτοντας τα περί συναγερμού μετά την απόφαση 17 χωρών να ανασταλούν οι εμβολιασμοί.

«Είναι σαφή τα δεδομένα. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Η θρόμβωση τις φλέβες μας ή όταν φεύγουν και γίνονται θρομβολογική εμβολή είναι κάτι δυστυχώς πολύ συχνό. Ενας στους 1.000 κάθε χρόνο παθαίνει θρόμβωση. Εχουμε 850 τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα τον μήνα. Σε 17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, η AstraZeneca ανακοίνωσε 37 περιστατικά θρόμβωσης σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ λιγότερα από το αναμενόμενα. Αρα, δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου», θέλησε να επισημάνει ο κ. Βασιλακόπουλος, που έκανε στη συνέχεια ειδική αναφορά στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου επίσης «πάγωσαν» προσωρινά οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca.

«Στη Γερμανία είπαν ότι είδαν ένα πιο σπάνιο είδος θρόμβωσης στο εγκέφαλο. Αυτό είναι πιο σπάνιο φαινόμενο. Συμβαίνουν 3-15 περιστατικά στο εκατομμύριο. Σε 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, είδαν 7 τέτοια περιστατικά. Και είπαν προσωρινά να το σταματήσουν» εξήγησε.

«Ο κίνδυνος αν πάθω κορονοϊό να πάθω θρόμβωση είναι 20%. Στους 100 που θα πάθουν κορονοϊό, οι 20 θα κάνουν θρόμβωση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και στην Ελλάδα, τόνισε «νοσηλεύσαμε περιστατικό με θρόμβωση των φλεβών του εγκεφάλου. Από κορονοϊό, όχι από εμβόλιο»!

«Η γενική θρόμβωση είναι άσχετη με τον εμβολιασμό. Ασχετη. Παθαίνουν πολύ συχνά θρόμβωση για διάφορους λόγους, ακόμα και αν δεν έχουμε κανένα υποκείμενο νόσημα. Η συχνότητα που αναφέρθηκε θρόμβωση είναι ελάχιστη μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca», ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ερωτηθείς αν πίσω από τη γερμανική κίνηση να «παγώσει» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca κρύβονται άλλες σκοπιμότητες, όπως ο εμπορικός πόλεμος των χωρών για τα εμβόλια, ο καθηγητής είπε:

«H Γερμανία δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα με τον εμβολιασμό με τον AstraZeneca και τον κίνδυνο με των άνω των 65. Ο ΕΜΑ από την αρχή είχε δώσει έγκριση ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν πρώτοι την ιστορία.

»Η Εθνική Επιτροπή των Εμβολιασμών δεν έχει επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να αποφασίσει αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ή όχι. Οι Γερμανοί δεν έχουν καν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. Τα 7 περιστατικά είναι από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται με πιο σοβαρό τρόπο».

120 διαδηλώσεις σε 40 μέρες στην Αθήνα

Στη συνέντευξη στο Mega, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος κλήθηκε επίσης να τοποθετηθεί για το κατά πόσο επιδεινώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι πορείες και οι συγκεντρώσεις.

«Κατά κάποιους ηγέτες μας, οι πορείες για πολιτικό λόγο είναι υγειονομικά ακίνδυνες. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε κάποια στιγμή ως χώρα. Ό,τι φέρνει τους πολίτες σε στενή επαφή μαζικά αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Πολύ φοβούμαι ότι σε λίγο, αυτοί που διαδηλώνουν για την αστυνομική βία, σε μία εβδομάδα θα διαδηλώνουν γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό στην Ελλάδα», ήταν η αιχμηρή παρατήρησή του για όσους καλούν εσχάτως, σχεδόν καθημερινά, σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Xαρακτηριστικό, ότι μόνο στην Αθήνα, μέσα σε διάστημα 40 ημερών, έγιναν περισσότερες από 120 διαδηλώσεις.

Ομοίως και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια τα περιστατικά αντίδρασης από εμβόλια. «Καμία χώρα δεν υποστηρίζει ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση της θρομβολογικής εμβολής με το εμβόλιο της ΑstraZeneca», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, σε δηλώσεις του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό διαβεβαίωσε ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca στην Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά.

«Πριν από λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στον γενικό πληθυσμό. Ετσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες, για λόγους καθαρά προληπτικούς, ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» υπογράμμισε, για να σημειωσει:

«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί».

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο κ. Σκουτέλης  απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών».

Οπως υπενθύμισε, η ΕΜΑ αποφάνθηκε πριν από μια εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.

«H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στον γενικό πληθυσμό. Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο» εξήγησε, επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Αναφορικά, τέλος, με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, υποστήριξε ότι σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα υψηλού κινδύνου και θα ακολουθήσουν τα άτομα αυξημένου κινδύνου.

«Θα έχουμε αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού μέχρι τον Μάιο. Το σύστημα εμβολιασμού λειτουργεί άψογα, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά και παγκόσμια», θέλησε να επισημάνει ο κ. Σκουτέλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...