273
| Sri Lanka Airforce Media/via REUTERS

Οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα έπειτα από πυρκαγιά σε πλοίο με χημικά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 17:16

Οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα έπειτα από πυρκαγιά σε πλοίο με χημικά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 17:16

Επικίνδυνη κλίση που μπορεί να το βυθίσει έχει πάρει το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και χημικών «X-Press Pearl», το οποίο για ημέρες καιγόταν στα ανοιχτά του Κολόμπο της Σρι Λάνκα.

Η προσπάθεια που έγινε να ρυμουλκηθεί σε πιο βαθιά νερά δεν είχε επιτυχία.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ινδία και η πυρκαγιά ξέσπασε στις 20 Μαΐου όταν το «X-Press Pearl» εισερχόταν στο λιμάνι του Κολόμπο. Η φωτιά κατασβέστηκε 13 ημέρες αργότερα, προκάλεσε όμως μεγάλες καταστροφές στο πλοίο.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές της Σρι Λάνκα εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η πυρκαγιά στο φορτηγό πλοίο προκλήθηκε από τη διαρροή νιτρικού οξέος και ότι το πλήρωμα την είχε αντιληφθεί ήδη από τις 11 Μαΐου.

Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του πλοίου, το οποίο μετέφερε μεταξύ άλλων 25 τόνους νιτρικού οξέος (που είναι εξαιρετικά διαβρωτική ουσία), λιπαντικά, καυστική σόδα και άλλα χημικά προϊόντα καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Το πλοίο μεταφέρει ακόμη 278 τόνους καυσίμων πλοίου και 50 τόνους βενζίνης.

Τα εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στη θάλασσα και εκατομμύρια κομμάτια πολυαιθυλένης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων, έχουν καλύψει 80 χιλιόμετρα στις δυτικές ακτές της Σρι Λάνκα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

Έκτακτα μέτρα ελήφθησαν για να προστατευθεί η λιμνοθάλασσα Νεγκόμπο, τουριστικός προορισμός της Σρι Λάνκα, και οι γύρω περιοχές προκειμένου να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις από διαρροή πετρελαίου ή από αντικείμενα που ενδέχεται να προέλθουν από το πλοίο, πρόσθεσε.

Η Σρι Λάνκα ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά και τη μόλυνση που έχει προκληθεί. Οι τρεις αξιωματικοί του πλοίου θα πρέπει να μείνουν στο νησί μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Οργή έχει προκαλέσει ωστόσο στην κοινή γνώμη το ότι η χώρα δέχτηκε να κρατήσει στα νερά της το πλοίο που καιγόταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...