288
Ο Νικολάς Μαδούρο σε ομιλία του τη Δευτέρα με «πειστήρια» του σαμποτάζ στα χέρια | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Οι ΗΠΑ αποσύρουν διπλωμάτες από τη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο βλέπει συνωμοσίες

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 12:52
Ο Νικολάς Μαδούρο σε ομιλία του τη Δευτέρα με «πειστήρια» του σαμποτάζ στα χέρια
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Οι ΗΠΑ αποσύρουν διπλωμάτες από τη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο βλέπει συνωμοσίες

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 12:52

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν μέσα στην εβδομάδα όλο το διπλωματικό προσωπικό τους που απομένει στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά το βράδυ της Δευτέρας, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

«Η απόφαση αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ», επισήμανε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία υπογράφεται από υπουργό Μάικ Πομπέο.

Περίπου αναμενόμενη από την πορεία που πήραν τα πράγματα, η απόφαση έρχεται ενώ ο πρόεδρος Μαδούρο θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για το μπλακ άουτ που συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα.

Στόχος του «δαιμονικού σχεδίου» των ΗΠΑ είναι να τον ανατρέψουν, υποστηρίζει ο Μαδούρο που λέει ότι σε αυτό συνεισέφεραν οι «μαριονέτες της αντιπολίτευσης». Εσπευσε μάλιστα να προβλέψει ότι «η νίκη είναι δική μας, τις επόμενες ημέρες θα νικήσουμε οριστικά. Θα το κάνουμε για τη Βενεζουέλα, την πατρίδα μας».

Κάλεσε ακόμη, όπως γράφει ο Guardian, τους πολίτες αλλά και τις ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες που του είναι πιστές (τους colectivos) «να αντισταθούν στην «ιμπεριαλιστική σφαγή».

Ο Guardian φιλοξενεί μεταξύ άλλων και μια δήλωση του Δημήτρη Παντούλα, πολιτικού αναλυτή στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, που σημειώνει ότι στην ομιλία του ο Μαδούρο «φαινόταν ανήσυχος, αγχωμένος και απόλυτα απελπισμένος».

Προσθέτει: «Είναι σαφές από όσα είπε ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει την κατάσταση –κανένας δεν  την ελέγχει – και ότι δεν έχουν σχέδιο ή στρατηγική».

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα σήμερα Τρίτη, πέμπτη ημέρα της γενικευμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

Παρά τα όσα υποστηρίζει ο Μαδούρο, η διακοπή φαίνεται να είναι περισσότερο το αποτέλεσμα χρόνιας έλλειψης συντήρησης στις υποδομές της χώρας, σε συνδυασμό με τη διαφθορά και τη γενικότερη κακοδιαχείριση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...