262
Διάφανες τουαλέτες στο πάρκο Φουκαμάτσι του Τόκιο | Tokyo Toilet Project

Οι… διάφανες δημόσιες τουαλέτες στα πάρκα του Τόκιο

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 17:23
Διάφανες τουαλέτες στο πάρκο Φουκαμάτσι του Τόκιο
|Tokyo Toilet Project

Οι… διάφανες δημόσιες τουαλέτες στα πάρκα του Τόκιο

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 17:23

Ενα από τα χειρότερα όνειρά μας όταν είμαστε αγχωμένοι βάλθηκαν να κάνουν πραγματικότητα οι Ιάπωνες: Διάφανες δημόσιες τουαλέτες!

Κι όμως, σχεδιαστές στο Τόκιο όχι μόνο τις σκέφτηκε και τις πρότειναν, αλλά η πόλη τις ενέκρινε, τις κατασκεύασε και τις τοποθέτησε σε δημόσια πάρκα!

Πρόκειται για δημιουργία του βραβευμένου με το βραβείο Pritzker αρχιτέκτονα Σιγκέρου Μπαν και 12 ακόμη κορυφαίων σχεδιαστών.

Αντρικές τουαλέτες σε σχέδιο του Σιγκέρου Μπαν

Οι συγκεκριμένες τουαλέτες είναι κατασκευασμένες από χρωματιστό «έξυπνο» γυαλί, το οποίο γίνεται αδιαφανές όταν είναι κατειλημμένες. Τοποθετήθηκαν αυτό τον μήνα σε πέντε σημεία της περιοχής Σιμπούγια της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο του Tokyo Toilet Project, που υλοποιείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Nippon.

Πέρα από την πρωτοτυπία τους, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι για τους οποίους προτιμήθηκε το εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με το Nippon. «Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες τουαλέτες, υπάρχουν δύο λόγοι ανησυχίας, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε πάρκα. Ο πρώτος είναι αν είναι καθαρό το εσωτερικό τους και ο δεύτερος αν κρύβεται κάποιος μέσα σε αυτές», αναφέρει το ίδρυμα.

Κατειλημμένες τουαλέτες στο πάρο Χάρου-νο-Ογκάουα του Τόκιο

Eτσι, με αυτή την κατασκευή, μπορεί κάποιος να ελέγξει αν είναι καθαρές, όπως και αν υπάρχει κάποιος μέσα, χωρίς να μπει, ενώ το γυαλί γίνεται αδιαφανές μόλις κλειδωθεί η πόρτα. Επιπλέον, επισημαίνει, το βράδυ οι τουαλέτες «φωτίζουν τα πάρκα σαν όμορφα φανάρια».

Το πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτησή τους σε 17 σημεία της συγκεκριμένης περιοχής του Τόκιο.

Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα συμβεί αν χαλάσει ο μηχανισμός τους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...