287
Τραμπ και Ομπάμα στην ορκωμοσία του πρώτου: δύο αντίθετοι κόσμοι | REUTERS/Jack Gruber/Pool

Ομπάμα κατά Τραμπ για το διάταγμα: «Διακυβεύονται οι αξίες των ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2017, 00:02
Τραμπ και Ομπάμα στην ορκωμοσία του πρώτου: δύο αντίθετοι κόσμοι
|REUTERS/Jack Gruber/Pool

Ομπάμα κατά Τραμπ για το διάταγμα: «Διακυβεύονται οι αξίες των ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2017, 00:02

Μήνυμα στους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας έστειλε μέσω εκπροσώπου του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση, δέκα ημέρες μετά από την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε τη σιωπή του, για πρώτη φορά μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά εκείνους που διαμαρτύρονται κατά του διατάγματος του διαδόχου του για τους μουσουλμάνους μετανάστες.

«Οι αμερικανικές αξίες διακυβεύονται», ανέφερε μεταξύ άλλων η δήλωση του εκπροσώπου του Ομπάμα, στην οποία ακόμη υπογραμμιζόταν ότι ο πρώην πρόεδρος είναι αντίθετος στις διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων εξαιτίας της θρησκείας ή της πίστης τους.

Ο Κέβιν Λιούις, εκπρόσωπος του Ομπάμα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι «ενθαρρυμένος από το επίπεδο αντίδρασης σε όλη τη χώρα», κάνοντας μία προφανή αναφορά στις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στις ΗΠΑ, μετά το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ, κλείνοντας την «πόρτα» στους πρόσφυγες και στους πολίτες επτά χωρών, κατά κύριο λόγο μουσουλμανικών. «Στην τελευταία επίσημη ομιλία του ως πρόεδρος μίλησε για τον σημαντικό ρόλων των πολιτών και το πώς όλοι οι Αμερικανοί έχουν την ευθύνη να είναι φύλακες της δημοκρατίας μας. Οχι μόνο κατά τις εκλογές, αλλά κάθε ημέρα», συμπλήρωσε.

«Οι πολίτες που ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συγκεντρώνονται, να οργανώνονται και να ακούγονται οι φωνές τους από τους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που περιμένουμε να δούμε όταν διακυβεύονται οι αμερικανικές αξίες», ανέφερε ο Λιούις, στο πρώτο σχόλιο του Ομπάμα για τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, στις οποίες δεν αναφέρθηκε απευθείας, αλλά έμμεσα.

«Σε ό,τι αφορά στις συγκρίσεις με τις αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική, όπως έχουμε επαναλάβει, ο πρόεδρος διαφωνεί ριζικά με την έννοια της διάκρισης ενάντια σε άτομα εξαιτίας της πίστης ή της θρησκείας τους», είπε ο Λιούις.