565
Τζορτζ Σόρος και Ματέο Σαλβίνι | CreativeProtagon

Τζορτζ Σόρος κατά Ματέο Σαλβίνι για το «μισθολόγιο του Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 17:09
Τζορτζ Σόρος και Ματέο Σαλβίνι
|CreativeProtagon

Τζορτζ Σόρος κατά Ματέο Σαλβίνι για το «μισθολόγιο του Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 17:09

Ο Τζορτζ Σόρος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και χρηματοδότης πολιτικών πρωτοβουλιών της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ καθώς επίσης και δεκάδων πρωτοβουλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι επίσης ένας φανατικός ευρωπαϊστής (τουλάχιστον έτσι δηλώνει o ίδιος) ο οποίος δεν μπόρεσε να μη σχολιάσει το σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την επιρροή που ασκεί η Ρωσία στην κυβέρνηση που μόλις σχηματίστηκε στην Ιταλία, όπως αποδεικνύει η θέση της για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Κρεμλίνο από την ΕΕ» δήλωσε ο Σόρος. Και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω εάν ο Ματέο Σαλβίνι χρηματοδοτήθηκε από τη Μόσχα, αλλά θεωρώ πως o ιταλικός λαός έχει το δικαίωμα να μάθει εάν συμπεριλαμβάνεται στο μισθολόγιο του Πούτιν». 

Τα ιταλικά Μέσα έκαναν λόγο για πρωτόγνωρη επίθεση, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη του κρίσιμου χαρτοφυλακίου Εσωτερικών από τον επικεφαλής της ακροδεξιάς και ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά. «Δεν έλαβα ποτέ ούτε μια λίρα, ούτε ένα ευρώ ή ρούβλι από τη Ρωσία. Θεωρώ πως ο Πούτιν είναι ένας από τους καλύτερους πολιτικούς άνδρες και ντρέπομαι για το γεγονός ότι προσκαλείται για να μιλήσει στην Ιταλία ένας αδίστακτος κερδοσκόπος όπως ο κύριος Σόρος», απάντησε ο Σαλβίνι από την πλευρά του.

Η τελευταία ημέρα της 13ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Οικονομίας του Τρέντο ήταν πράγματι ιδιαίτερη. Η συμμετοχή του αμερικανού μεγαλοεπενδυτή και φιλανθρώπου, με την προσωπική του περιουσία να εκτιμάται στα 25 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2017 (σήμερα ανέρχεται στα 8 δισ. δολάρια με τα υπόλοιπα να έχουν καταλήξει σε διάφορα ιδρύματα), παρέμεινε κρυφή έως την τελευταία στιγμή. Ο Σόρος παρενέβη σε μια συζήτηση για την κρίση στην ΕΕ, και δήλωσε, κατ’ αρχάς, πως είναι φανατικός οπαδός της Ενωμένης Ευρώπης από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της.

Επανέλαβε ουσιαστικά όλα όσα είχε πει λίγες ημέρες νωρίτερα στο Παρίσι. Αλλά ενώ στη Γαλλία τόνισε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν την ενότητά τους ώστε να αντιμετωπίσουν την άνοδο του λαϊκισμού, στην Ιταλία καταφέρθηκε άμεσα εναντίον των λαϊκιστικών κομμάτων που κέρδισαν την εξουσία. Οσον αφορά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον Ματέο Σαλβίνι και στον πρόεδρο της Ρωσίας, τον οποίο θαυμάζει ο ιταλός πολιτικός, όπως και ορισμένοι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, ο Σόρος υποστήριξε πως «ο Πούτιν δεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη (γιατί) έχει ανάγκη τις εμπορικές συμφωνίες για τις πρώτες ύλες. Αλλά θέλει να κυριαρχήσει» στην Ευρώπη.

Για τον Σόρος, ο Σαλβίνι και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε πρέπει να συγκαταλέγονται μεταξύ των «εσωτερικών» εχθρών της Ευρώπης. Από το εξωτερικό, όμως, προβλήματα δεν δημιουργούν μόνον οι Ρώσοι αλλά και οι Αμερικανοί ή μάλλον η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. «Η οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ είναι λανθασμένη και επικίνδυνη για τις ΗΠΑ αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αποπειράθηκε (ο αμερικανός πρόεδρος) να επιτεθεί κατά της Κίνας αλλά κατάλαβε πως το Πεκίνο είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντισταθεί και τώρα αποφάσισε να συνάψει συμφωνίες. Θα την πληρώσει η Ευρώπη, εάν δεν δεν είναι ενωμένη» υποστήριξε ο άνθρωπος που συνέβαλε σημαντικά στον εκδημοκρατισμό των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πατρίδα του, η Ουγγαρία.

Σήμερα, ωστόσο, ο Σόρος που έμεινε στην Ιστορία ως εκείνος που το 1992 οδήγησε στην κατάρρευση την Τράπεζα της Αγγλίας, έπειτα από χρόνια που δέχεται τα πυρά οπαδών του αντισημιτισμού και πάσης φύσεως συνωμοσιολόγων, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο λαϊκιστών και μισαλλόδοξων πολιτικών: όπως ο Βίκτορ Ορμπαν, ο αυταρχικός, αντιευρωπαϊστής και εθνικιστής ούγγρος πρωθυπουργός ο οποίος κατάφερε να σπουδάσει με υποτροφία που έλαβε… από κάποιο από τα ιδρύματα του Σόρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...