234
Ο Κιμ ενώ επιθεωρεί έργα στη χώρα του | KCNA/via REUTERS/Files

Τρεις κορυφαίους στρατιωτικούς καρατόμησε ο Κιμ πριν από τη σύνοδο με τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 11:14
Ο Κιμ ενώ επιθεωρεί έργα στη χώρα του
|KCNA/via REUTERS/Files

Τρεις κορυφαίους στρατιωτικούς καρατόμησε ο Κιμ πριν από τη σύνοδο με τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 11:14

Λίγες ημέρες πριν μεταβεί στη Σιγκαπούρη όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας καθαίρεσε τρεις υψηλόβαθμους στρατιωτικούς.

Το ημιεπίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, το οποίο επικαλείται πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει ότι ο Κιμ αντικατέστησε τον πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, και τον διευθυντή του Γενικού Πολιτικού Γραφείου του στρατού.

Η πηγή του Yonhap επισήμανε πως ειδικά ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του στρατού θεωρείται «μετριοπαθές πρόσωπο» – ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τη Βόρεια Κορέα.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters τις αποπομπές, όμως απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα.

Οι ακριβείς λόγοι της καρατόμησης παραμένουν άγνωστοι και, ακόμη και αν υπάρξουν επίσημες δικαιολογίες από τη Βόρεια Κορέα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι απηχούν την πραγματικότητα.

Αναλυτές που μίλησαν στα δύο πρακτορεία εκτίμησαν ότι οι καρατομήσεις μπορεί να διευκολύνουν το έργο του Κιμ απέναντι στο αίτημα της Ουάσιγκτον για πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου, καθώς θα μειώσουν τον κίνδυνο αντίδρασης του στρατού σε τυχόν συμφωνία.

Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να πρόκειται για μια τυπική αντικατάσταση ηλικιωμένων αξιωματούχων με νεότερους, αν και η συγκυρία γεννά ερωτήματα.

Η Πιονγιάνγκ θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως την μεγαλύτερη εγγύηση της ασφάλειάς της και έως τώρα έχει αποφύγει να δεσμευθεί για παράδοση ή καταστροφή των όπλων που έχει ήδη αναπτύξει.

Η σύνοδος Κιμ – Τραμπ είναι προγραμματισμένο να γίνει στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου. Ο αμερικανός πρόεδρος αρχικά την είχε ακυρώσει αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι θα παραστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...