899
| REUTERS/Hannah Mckay

Υπέκυψε στον Τζόκοβιτς ο μαχητικός Τσιτσιπάς

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 13:50
|REUTERS/Hannah Mckay

Υπέκυψε στον Τζόκοβιτς ο μαχητικός Τσιτσιπάς

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 13:50

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Στέφανο Τσιτσιπά, καθώς, μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα διάρκειας δύο ωρών και 59 λεπτών, επικράτησε του έλληνα πρωταθλητή στον τελικό του Australian Open με 6-3, 7-6(4), 7-6(5). Εκτός από το πρώτο Grand Slam –και δέκατο (!) στη Μελβούρνη– της χρονιάς, που είναι και το 22ο (σ.σ. όσα έχει κατακτήσει και ο Ράφα Ναδάλ) στην καριέρα του, ο «Νόλε» επέστρεψε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, που διατηρεί η ATP.

Ο σέρβος πρωταθλητής επέβαλε τον ρυθμό του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και, αφού πήρε με σχετική άνεση το πρώτο σετ, κατάφερε να ανταποκριθεί στην «αντίδραση» του Τσιτσιπά στο δεύτερο σετ και να φθάσει τελικά στη νίκη χωρίς να δυσκολευθεί ιδιαίτερα. Με εξαίρεση ελάχιστα σημεία στο ματς, ο έλληνας πρωταθλητής δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην εμπειρία και την ανωτερότητα του «Νόλε», ο οποίος από τη Δευτέρα (30/1) θα βρεθεί ξανά στο Νο 1 του κόσμου.

Και μπορεί ο Στέφανος να ηττήθηκε με 3-0, αλλά σε κάθε περίπτωση στάθηκε «ως ίσος προς ίσο» απέναντι στον κορυφαίο τενίστα αυτήν την περίοδο και έναν εκ των κορυφαίων στην Ιστορία του αθλήματος.

Ο «Νόλε» σέρβιρε πρώτος στο ματς και πήρε με άνεση το game και το προβάδισμα, ενώ λίγο έλειψε να «σπάσει» το σερβίς του Τσιτσιπά. Ομως, ο έλληνας πρωταθλητής διατήρησε την ψυχραιμία του και αφού «έσβησε» δύο break points, ισοφάρισε σε 1-1. Αλλά η «απάντηση» του Σέρβου ήταν άμεση και χωρίς να χάσει πόντο, προηγήθηκε με 2-1. Και αυτό που δεν κατάφερε ο Τζόκοβιτς στο δεύτερο game, το πέτυχε στο τέταρτο, καθώς έκανε το break και απέκτησε σημαντικό πλεονέκτημα, προηγούμενος με 3-1. Διατηρώντας το σερβίς του, αμέσως μετά, ο «Νόλε», έφθασε στο 4-1, ενώ ο «Στεφ» κατάφερε με δυσκολία να μειώσει σε 4-2. Ο Σέρβος άσος πήρε και πάλι το σερβίς και χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα έφθασε μια ανάσα από την κατάκτηση του σετ (5-2). Στη συνέχεια, ο Τσιτσιπάς σέρβιρε για να παραμείνει «ζωντανός» στην διεκδίκηση του πρώτου σετ και τα κατάφερε εύκολα, μειώνοντας σε 5-3. Οι μπάλες πέρασαν εκ νέου στα χέρια του 35χρονου θρύλου του παγκοσμίου τένις, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε την εμπειρία του και πήρε το πρώτο σετ με 6-3, μετά από μόλις 38 λεπτά αγώνα.

Πανηγυρισμοί του «Νόλε» λεπτά μετά τη νίκη του έναντι του έλληνα πρωταθλητή (REUTERS/Hannah McΚay)

Στο δεύτερο σετ ο Τσιτσιπάς σέρβιρε και προηγήθηκε με 1-0, αλλά ο Σέρβος «απάντησε» άμεσα και ισοφάρισε. Στο τρίτο game «εμφανίσθηκε» ο… γνωστός Τσιτσιπάς στο κορτ, καθώς έδειξε να «ξυπνά» αγωνιστικά και χωρίς να χάσει πόντο προηγήθηκε με 2-1. Στη συνέχεια οι δύο τενίστες διατήρησαν το σερβίς τους, με τον 24χρονο Ελληνα να προηγείται 3-2 και τον Σέρβο να ισοφαρίζει σε 3-3. Στο έβδομο game, και σε μια προσπάθεια να αποκρούσει το κτύπημα του Τσιτσιπά, ο Τζόκοβιτς έπεσε στο έδαφος, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Σε ένα φαινομενικά εύκολο κτύπημα πάνω στο φιλέ, ο «Tsitsifast» έδρασε βεβιασμένα και ο «Νόλε» ισοφάρισε σε 40-40. Ομως, ο Στέφανος αντέδρασε και διατήρησε το σερβίς του (4-3), κρατώντας στο ακέραιο την αγωνία για τη συνέχεια. Η αγωνιστική ανάκαμψη του Τσιτσιπά, δεν «εξαργυρώθηκε», καθώς ο Σέρβος κατάφερε με υπερπροσπάθεια να κρατήσει το σερβίς του και να ισοφαρίσει εκ νέου (4-4). Παρά την αντίδραση του Τζόκοβιτς (από 40-0 σε 40-30), ο νεαρός Ελληνας διατήρησε το σερβίς του (5-4) «υποχρεώνοντας» τον Σέρβο να σερβίρει για να παραμείνει στο σετ. Μετά από ένα game-θρίλερ, όπου ο «Tsitsifast» έφθασε σε set point, ο Τζόκοβιτς κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και να ισοφαρίσει σε 5-5. Με… συνοπτικές διαδικασίες και ένα «καθαρό» game, ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε με 6-5, «μεταφέροντας» το άγχος στην πλευρά του Τζόκοβιτς. Ωστόσο, ο Σέρβος ανταποκρίθηκε στο… βάρος και –έστω και δύσκολα– έστειλε το σετ στο tie break. Εκεί, παρά το mini break του «Νόλε», ο Τσιτσιπάς «απάντησε» σε 1-1, με τον Τζόκοβιτς να κρατά το σερβίς του και να προηγείται με 2-1. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο η εμπειρία του Σέρβου αποδείχθηκε καταλυτική, καθώς με δύο διαδοχικούς πόντους προηγήθηκε με 4-1. Ωστόσο, ο Τσιτσιπάς αντέδρασε και με break, αλλά και διαδοχικούς πόντους, μείωσε σε 4-3 και ισοφάρισε σε 4-4. Ο Τζόκοβιτς, είχε και πάλι… απάντηση, με αποτέλεσμα να πάρει ξανά προβάδισμα (5-4) και να φθάσει στην κατάκτηση του δεύτερου σετ με 7-4, μετά από μία ώρα και δέκα λεπτά.

Το τρίτο σετ άρχισε με διαδοχικά break, πρώτα από τον Τσιτσιπά και αμέσως μετά από τον Τζόκοβιτς. Στη συνέχεια αμφότεροι κράτησαν το σερβίς τους (2-2 και 3-3), με τον Σέρβο να διαχειρίζεται ιδανικά τις συνθήκες και να υπερασπίζεται με εξαιρετικό τρόπο τα κεκτημένα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία –και παραμένει– ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών και μάλιστα σε αυτή την ηλικία. Ο «Νόλε» προηγήθηκε με 4-3, όμως ο Ελληνας πρωταθλητής, δεν ήταν διατεθειμένος να παραδοθεί άνευ όρων και ισοφάρισε σε 4-4. Με ένα «καθαρό» game, ο Σέρβος προηγήθηκε με 5-4 και οι μπάλες πήγαν στα χέρια του Τσιτσιπά, ο οποίος σέρβιρε για να παραμείνει στο ματς και ανταποκρίθηκε ισοφαρίζοντας σε 5-5. Παίζοντας με… μαθηματική ακρίβεια, ο Τζόκοβιτς προηγήθηκε με 6-5 και έθεσε ξανά τον Τσιτσιπά με την πλάτη στον τοίχο. Ο νεαρός ανταπεξήλθε εκ νέου και αφού ισοφάρισε σε 6-6, «έστειλε» το σετ στο tie break. Ο Σέρβος, ο οποίος πριν τον αγώνα έκανε λόγο ακόμη και για πέντε σετ, είχε φθάσει τόσο κοντά στη νίκη που δεν… γινόταν να χάσει την ευκαιρία. Προηγήθηκε γρήγορα με 5-0 κι έκλεισε το σετ και το ματς με 7-5, μετά από μία ώρα και δέκα λεπτά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...