412
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξή του στο HBO | YouTube/Axios/HBO

Ο Τραμπ τσακώθηκε με δημοσιογράφο: «Μη μιλάς για θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό»!

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 11:49
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξή του στο HBO
|YouTube/Axios/HBO

Ο Τραμπ τσακώθηκε με δημοσιογράφο: «Μη μιλάς για θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό»!

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 11:49

Θα έπρεπε να το περιμένουμε. Ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε κάθε αντιεπιστημονική θεωρία ως τώρα για την αντιμετώπιση της Covid-19, γιατί να αλλάξει τώρα που έπρεπε να χρησιμοποιήσει την στατιστική;

Σε μια συνέντευξή του που μαρτυρά πόσο χαμένα τα έχει με την πανδημία και την κατάσταση στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της υπερδύναμης επιχείρησε να πείσει τον δημοσιογράφο που είχε απέναντί του ότι δεν πρέπει να μετρά τους θανάτους ανάλογα με τον πληθυσμό μιας χώρας, αλλά ανάλογα με τα τεστ που έχουν διενεργηθεί! Με την επιλεκτική χρήση στατιστικών, ανακατεύοντας άτσαλα χαρτιά και πίνακες, επέμεινε ότι οι ΗΠΑ είναι πρώτες στον κόσμο σε τεστ, «ξεχνώντας» πολύ βολικά ότι έχουν τη θλιβερή πρωτιά και στους θανάτους, με πάνω από 150.000 θύματα.

Οταν μάλιστα ο δημοσιογράφους τού ανέφερε το εξής απλό, ότι αναλογικά με τον πληθυσμό τους οι ΗΠΑ μετρούν πολλούς νεκρούς, περισσότερους από χώρες όπως η Νότια Κορέα ή η Γερμανία, ο Τραμπ διαφώνησε.

Το απόσπασμα (μετά το 12:30 στο βίντεο) από τη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Τζόναθαν Σουάν του Axios και μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το HBO είναι αποκαλυπτικό.

Η συζήτηση έφτασε και στα τεστ, με τον πρόεδρο να εξηγεί ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλά περιστατικά κορονοϊού γιατί γίνονται πολλά τεστ – ακόμη και «σε παιδιά που τρέχει η μύτη τους». Είμαστε πολύ καλύτεροι από κάθε άλλη χώρα, για αυτό και έχουμε πολλά περιστατικά, ήταν η δικαιολογία του Τραμπ.

Αλλά ο δημοσιογράφος επέμεινε: «Ο αριθμός που κοιτάω εγώ είναι αυτός των θανάτων – μιλάμε για 1.000 την ημέρα». Προσέξτε και πώς ο Σουάν κουνά ανυπόμονα το πόδι του – ίσως να μην πιστεύει όσα ακούει.

Και σε αυτό ο Τραμπ είχε απάντηση. Εβγαλε κάποια χαρτιά με πίνακες και διαγράμματα, αναζητώντας απαντήσεις. «Οι ΗΠΑ έχουν τη χαμηλότερη τιμή σε πολλές κατηγορίες. Είμαστε πιο χαμηλά από τον κόσμο και την Ευρώπη», λέει ο πρόεδρος.

Σε αυτό ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι τα στοιχεία δείχνουν τους θανάτους έναντι των τεστ και όχι θανάτους σε σχέση με τον πληθυσμό. Σε αυτή τη μέτρηση οι ΗΠΑ τα πάνε χειρότερα από άλλες μεγάλες χώρες, είπε ο Σουάν.

«Μα δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», αντέτεινε ο Τραμπ που άφησε υπονοούμενα για τα στατιστικά άλλων χωρών. «Η Νότια Κορέα έχει 300 θανάτους σε πληθυσμό 51 εκατ.», είπε ο Σουάν, με τον Τραμπ να απαντά «δεν το ξέρεις αυτό. Εχουμε πολύ καλή σχέση, αλλά και αυτοί έχουν ξεσπάσματα του ιού».

Στο εύλογο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς έπειτα από μια πρόσκαιρη μείωση, ο Τραμπ απάντησε ότι «μειώνονται στην Αριζόνα, το Τέξας και τη Φλόριντα», χωρίς να πείσει τον δημοσιογράφο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...