611
Ο Αντονι Φάουτσι κατά την κατάθεσή του την Παρασκευή σε υποεπιτροπή του Κογκρέσου | Erin Scott/Pool via REUTERS

Αμερικανικός εφιάλτης: 1.442 νεκροί σε μια μέρα – τι δήλωσε ο Φάουτσι στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 09:35
Ο Αντονι Φάουτσι κατά την κατάθεσή του την Παρασκευή σε υποεπιτροπή του Κογκρέσου
| Erin Scott/Pool via REUTERS

Αμερικανικός εφιάλτης: 1.442 νεκροί σε μια μέρα – τι δήλωσε ο Φάουτσι στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 09:35

To να γραφεί ότι οι ΗΠΑ ζουν έναν εφάλτη κάθε μέρα και κάθε νύχτα που περνάει, είναι πια κοινοτυπία. Ο κορονοϊός που κατά τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν «παρά μια γρίπη» σκοτώνει καθημερινά εκατοντάδες και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τις 153.268 σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο (μέχρι δηλαδή το βράδυ της Παρασκευής, τοπική ώρα Βαλτιμόρης), καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.442 νέοι θάνατοι λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή ημέρα κατά την οποία καταγράφονται περισσότεροι από 1.200 θάνατοι στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας Covid-19. Τα μοντέλα του Τζονς Χόπκινς προβλέπουν τώρα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αγγίξουν το φράγμα των 200.000 νεκρών στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν δεν αλλάξει κάτι.

Αλλά τι μπορεί να αλλάξει; Στο τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ κατέγραψαν 69.160 νέα κρούσματα του κορονοϊού, αριθμός που παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την Πέμπτη, αλλά παραμένει τρομακτικά υψηλός. Από την αρχή της επιδημίας έχουν διαγνωστεί στις ΗΠΑ περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μολύνσεις από Covid-19.

H ανησυχία στη Φλόριντα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με την πολιτεία να καταγράφει χθες 257 νέους θανάτους από κορονοϊό, αριθμό ρεκόρ για ένα 24ωρο. Εξάλλου στην πολιτεία αυτή έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 470.000 κρούσματα και πλέον η Φλόριντα ξεπερνά σε μολύνσεις τη Νέα Υόρκη, η οποία ήταν το επίκεντρο της επιδημίας την άνοιξη.

Όλοι στρέφουν τις ελπίδες τους από τη μία στην ανακάλυψη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό και από την άλλη στον Αντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ.

Ο δρ. Φάουτσι κατέθεσε την Παρασκευή σε υποεπιτροπή του Κογκρέσου, αλλά σε μια απόδειξη του πόσο πολωμένα είναι τα πράγματα στις ΗΠΑ, ακόμα και για την επιδημία, βρέθηκε να «ανακρίνεται» από έναν ένθερμο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ για τον ρόλο που ενδεχομένως έπαιξαν στη διασπορά του κορονοϊού οι διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Στην κατάθεσή του ενώπιον υποεπιτροπής του Κογκρέσου για τον κορονοϊό ο Φάουτσι συγκρούστηκε με τον Ρεπουμπλικάνο Τζιμ Τζόρνταν όταν αυτός τον ρώτησε αν εκτιμά πως πρέπει να περιοριστούν ή να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία στις ΗΠΑ.

Όταν ο λοιμωξιολόγος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει συστάσεις για τις διαδηλώσεις, ο Τζόρνταν του απάντησε: «Κάνετε κάθε είδους συστάσεις. Κάνετε συστάσεις για τα ραντεβού, για το μπέιζμπολ και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς».

«Δεν θα εκφράσω γνώμη για τον περιορισμό οποιουδήποτε πράγματος», ανταπάντησε ο Φάουτσι. «Απλώς σας ενημερώνω ποιος είναι ο κίνδυνος και μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για αυτό. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα μεγάλα πλήθη, όπου και να είναι αυτά», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο δρ Φάουτσι εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της Covid-19 που αναπτύσσουν αυτή την περίοδο η Κίνα και η Ρωσία.

«Ελπίζω πραγματικά οι Κινέζοι και οι Ρώσοι να ελέγξουν τα εμβόλιά τους προτού τα χορηγήσουν σε οποιονδήποτε», δήλωσε.

«Το να λέει κάποιος ότι διαθέτει ένα εμβόλιο έτοιμο για διανομή πριν καν να το έχει ελέγξει είναι, κατά τη γνώμη μου, προβληματικό για να μην πω κάτι περισσότερο», εκτίμησε ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, ο οποίος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να εξαρτηθούν από άλλες χώρες για εμβόλια.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει να ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τη βιομηχανική παραγωγή δύο εμβολίων κατά της Covid-19 τα οποία έχουν αναπτύξει ρωσικά κρατικά ερευνητικά κέντρα.

Η Μόσχα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της.

Πολλά εμβόλια κατά του κορονοϊού που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ανάμεσά τους και ένα κινεζικό το οποίο παράγουν από κοινού ένα κινεζικό, στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο και ο φαρμακευτικός όμιλος CanSino Biologics.

Στα τέλη Ιουνίου ο κινεζικός στρατός έδωσε άδεια για τη χρήση στις τάξεις του αυτού του εμβολίου, αν και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι τελευταίες φάσεις των δοκιμών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...