262
Ο Ναβίντ Αφκαρί είχε συλληφθεί το 2018 | EPA/NWRI

Διεθνής κατακραυγή για την εκτέλεση από το Ιράν θανατοποινίτη παλαιστή

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2020, 17:48
Ο Ναβίντ Αφκαρί είχε συλληφθεί το 2018
|EPA/NWRI

Διεθνής κατακραυγή για την εκτέλεση από το Ιράν θανατοποινίτη παλαιστή

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2020, 17:48

Τη διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η εκτέλεση του ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί που είχε κριθεί ένοχος ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018.

Ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Φαρς είπε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ότι ο 27χρονος αθλητής εκτελέστηκε το πρωί του Σαββάτου σε φυλακή του Σιράζ κατ’ εφαρμογήν του «κεσάς», δηλαδή του «νόμου αντεκδίκησης», κατόπιν αιτήματος των γονέων και της οικογένειας του θύματος.

Ο παλαιστής υποστήριζε ότι ομολόγησε έναν φόνο που δεν έκανε, επειδή υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Ο δικηγόρος του δήλωνε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη για την ενοχή του. Οι δικαστικές Αρχές του Ιράν είχαν διαψεύσει τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων.

Η καταδίκη του Αφκαρί τον Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει κατακραυγή σε όλον τον κόσμο, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ζητά από την Τεχεράνη να μην προβεί στην εκτέλεσή του.

Πρόκειται για μια «κακόβουλη και βάναυση πράξη. Την καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε ανάρτησή του στο Twitter. Πρόσθεσε ότι είναι «μια εξοργιστική επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και στα αξιοκαταφρόνητα πρότυπα αυτού του καθεστώτος».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επίσης δήλωσε «σοκαρισμένη» από την εκτέλεση του ιρανού παλαιστή.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Αφκαρί και της οικογένειάς του έγινε τηλεφωνικά στις 6 Σεπτεμβρίου. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασε μάλιστα την «μυστική εκτέλεση» του Αφκαρί, κάνοντας λόγο για «παρωδία δικαιοσύνης» έπειτα από μια «πρόδηλα άδικη δίκη».

Με τουλάχιστον 251 εκτελέσεις το 2019 το Ιράν είναι η χώρα που εφαρμόζει τη θανατική ποινή περισσότερο στον κόσμο μετά την Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...