638
Ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ, συγγραφέας του βιβλίου «Rage» που εκθέτει τόσο τον Τραμπ όσο και τον ίδιο | CreativeProtagon

ΗΠΑ: Γιατί δεν μίλησες εγκαίρως, Μπομπ Γούντγουορντ;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 22:00
Ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ, συγγραφέας του βιβλίου «Rage» που εκθέτει τόσο τον Τραμπ όσο και τον ίδιο
|CreativeProtagon

ΗΠΑ: Γιατί δεν μίλησες εγκαίρως, Μπομπ Γούντγουορντ;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 22:00

Ως γνωστόν, σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ ένα βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Τραμπ, το οποίο θα αποκαλύπτει πολλά και διάφορα για τις απόψεις του, επιπλέον όμως και τη σούπερ είδηση, ότι ο πρόεδρος γνώριζε εγκαίρως την επικινδυνότητα του κορονοϊού ωστόσο σιώπησε.

Σιώπησε όμως και ο άνθρωπος στον οποίο ο Τραμπ είχε μιλήσει. Ο βετεράνος δημοσιογράφος, πασίγνωστος από την αποκάλυψη του «σκανδάλου Γουότεργκέιτ» και συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου, του «Rage», ο Μπομπ Γούντγουορντ, δεν είπε λέξη όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας επειδή ήθελε να συμπεριλάβει όλες αυτές τις αποκαλύψεις σε ένα βιβλίο που θα έκανε πάταγο.

Τώρα όμως κάνουν πάταγο οι εις βάρος του επικρίσεις. Επρεπε να ανοίξεις το στόμα σου, του λένε, και να μας ενημερώσεις εγκαίρως, να λάβουμε τα μέτρα μας. Ετσι κάνουν οι καλοί δημοσιογράφοι; Δεν πρέπει να δημοσιοποιούν χωρίς καθυστέρηση ειδήσεις υψίστης εθνικής σημασίας;

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τραμπ είχε κιόλας ομολογήσει στον Γούντγουορντ ότι γνώριζε πως ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος. Και όχι μόνο αυτό. Του είχε πει ότι γνώριζε πως ο ιός είναι επικίνδυνος περισσότερο από όσο δηλώνει δημοσίως ότι είναι. Κανονική απόκρυψη, δηλαδή. Η οποία κατέληξε να είναι διπλή: και από τον πρόεδρο και από τον δημοσιογράφο.

Θα μπορούσε να σηκώσει θύελλα ο Γούντγουορντ αν τότε είχε ανοίξει το στόμα του. Αλλά δεν το έκανε. Η εξάμηνη καθυστέρηση μετάδοσης ειδήσεων που αποτελούν «ζήτημα ζωής και θανάτου» μήπως δεν είναι έγκλημα καθοσιώσεως για έναν δημοσιογράφο; Μάλλον.

Για τα δεδομένα των ΗΠΑ, είναι κάτι σύνηθες η παρακράτηση ορισμένων ειδήσεων από τους δημοσιογράφους. Τις τυπώνουν σε βιβλία κατόπιν εορτής, επιτυγχάνοντας έτσι τη διατήρηση του όποιου μυστηρίου περιβάλλει κάποιαν υπόθεση, αναζωπύρωση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος, απόκτηση προσωπικής αίγλης και, φυσικά, προσωπικών εσόδων από τα γερά συμβόλαια με τους εκδοτικούς οίκους και από τις πωλήσεις.

Ο Γούντγουορντ βάλλεται τώρα πανταχόθεν. Ο Ντέιβιντ Μπόρντμαν, πρύτανης στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Temple University και διευθυντής των Seattle Times εγείρει ζήτημα ηθικής τάξεως. Και ο Τζον Στάντον, πρώην επικεφαλής του γραφείου της Ουάσινγκτον για τον ιστότοπο  BuzzFeed δηλώνει: «Αν υπήρχε η δυνατότητα να σώσει μια ζωή, έπρεπε. Αντί για αυτό όμως, έβαλε τα λεφτά πάνω από το επαγγελματικό καθήκον του». Μεγάλες, θεωρητικές κουβέντες.

Η Μάργκαρετ Σάλιβαν, αρθρογράφος της Washington Post σημειώνει ότι και οι αναγνώστες της τής θέτουν το ίδιο ζήτημα. Της λένε, λέει, ότι θα ήταν χρήσιμο να είχαμε αυτές τις πληροφορίες την άνοιξη, και από τους δύο, και από τον Τραμπ και από τον Γούντγουορντ, ώστε και να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της νόσου, από τη μια πλευρά, αλλά και, από την άλλη, να πιεστεί η κυβέρνηση και να αναγκαστεί να πράξει τα δέοντα.

Ο Γούντγουορντ δικαιολογείται απευθυνόμενος στη Σάλιβαν και στους αναγνώστες της λέγοντας ότι η καθυστέρηση αφορούσε μόνο την τεκμηρίωση και την εμβάθυνση, κάτι που δεν επιτυγχάνεται σε ένα απλό άρθρο αλλά απαιτεί και χρόνο και έκταση. Επιπλέον, και προς υπεράσπιση του εαυτού του, ο Γούντγουορντ λέει ότι τον Φεβρουάριο αγνοούσε την πηγή του Τραμπ, αναφορικά με τον κορονοϊό, ότι την έμαθε μόλις τον περασμένο Μάιο, ενώ πανικός από τη μέχρι τότε διασπορά του στις ΗΠΑ δεν υπήρχε, ούτε καν για τον Αντονι Φάουτσι, όπως λέει.

Κάνει και ένα αντιαθλητικό χτύπημα στη δική του πηγή, στον Τραμπ, κάτι πραγματικά unfair όπως λέγεται και στη γλώσσα του: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο είναι πάντα πρόβλημα με τον Τραμπ, είναι ότι δεν ήξερα αν ήταν αλήθεια όσα έλεγε. Ετσι χρειάστηκαν μήνες για να αποκαλυφθούν αυτές οι πληροφορίες».

Προφάσεις εν αμαρτίαις; Μπορεί. Οι επικριτές του Γούντγουορντ πάντως επιμένουν ότι θα μπορούσε να δημοσιεύσει τα στοιχεία προς το τέλος της άνοιξης, όταν οι καταστροφικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού ήταν γεγονός τετελεσμένο στις ΗΠΑ. Οχι, άλλον στόχο δεν είχε λένε. Ηθελε να βγάλει ένα βιβλίο που θα κάνει πάταγο και θα τον χρυσώσει λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τόσο απλό είναι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...