785
Η «ατραξιόν» της διοργάνωσης δεν είναι άλλη από τον Μόντο Ντουπλάντις... | Tony Marshall/Getty Images

Ο Τεντόγλου, ο Ντουπλάντις και οι ουκρανές πρωταθλήτριες της ζωής

Sportscaster Sportscaster 17 Μαρτίου 2022, 16:12
Η «ατραξιόν» της διοργάνωσης δεν είναι άλλη από τον Μόντο Ντουπλάντις...
|Tony Marshall/Getty Images

Ο Τεντόγλου, ο Ντουπλάντις και οι ουκρανές πρωταθλήτριες της ζωής

Sportscaster Sportscaster 17 Μαρτίου 2022, 16:12

Επειτα από τέσσερα χρόνια χωρίς παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου (η διοργάνωση του 2020 ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας) το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού επιστρέφει, την Παρασκευή (18/3), με τη 19η έκδοσή του. Θα φιλοξενηθεί στο Βελιγράδι: στην υπέροχη «Στάρκ Αρίνα», που δύο μήνες μετά θα υποδεχθεί το μπασκετικό φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας. «Πλαφόν», σε ό,τι αφορά την πληρότητα του σταδίου, δεν υπάρχει. Οι θεατές, ακόμη και οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει, απλώς, να φορούν μάσκα και να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR, που βγήκε αρνητικό. Η κίνηση των εισιτηρίων είναι ικανοποιητική, ενώ η τρίτη μέρα των αγώνων (Κυριακή 20/3) είναι, ήδη, sold-out.

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας έχει συγκεντρωθεί η «αφρόκρεμα» του παγκόσμιου στίβου: 680 αθλητές (372 άνδρες και 308 γυναίκες) από 137 χώρες. Ανάμεσά τους, 12 «χρυσοί» Ολυμπιονίκες του Τόκιο. Με τον «δικό μας», Μίλτο Τεντόγλου, να είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της διοργάνωσης. Ανήμερα των γενεθλίων του (18/3) ο 24χρονος υπερταλαντούχος άλτης από τα Γρεβενά θα συμμετάσχει απευθείας στον τελικό του μήκους, και θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο ως το απόλυτο φαβορί.

Ο Σουηδός Τομπάιας Μοντλέρ, με άλμα στα 8,23μ εφέτος, οι Αμερικανοί Λόουσον και Ντεντάι, και ο Κουβανός Μαϊκέλ Μασό, φαίνεται να είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να τον ανταγωνιστούν. Αλλά ο έλληνας Ολυμπιονίκης, που κατέχει την καλύτερη επίδοση (8,25μ) μεταξύ των 16 φιναλίστ, δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει το μετάλλιο που λείπει από την πλούσια συλλογή του. «Είμαι έτοιμος να πετύχω τον στόχο μου, που δεν είναι άλλος από την πρώτη θέση, με μια επίδοση κοντά στο ρεκόρ μου, ή -γιατί όχι;- και μεγαλύτερη», τόνισε λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το Βελιγράδι.

Η «ατραξιόν» της διοργάνωσης είναι, βεβαίως, ο Μόντο Ντουπλάντις. Επιστρέφει εκεί που πριν από λίγες μέρες πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ (6,19μ) στο άλμα επί κοντώ, και όλοι αναρωτιούνται αν θα τοποθετήσει τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Ο 22χρονος Σουηδός – «φαινόμενο» είναι ο μόνος εν ενεργεία επικοντιστής που έχει υπερβεί τα 6 μέτρα 38 φορές (ο θρύλος του αγωνίσματος, Σεργκέι Μπούμπκα, το είχε καταφέρει 46 φορές). Φαβορί για μετάλλιο είναι και ο Αμερικανός Κρις Νίλσεν, που, προσφάτως, πήδησε πάνω από τα 6,05 μ.

Πολλές πιθανότητες να ανέβει στο βάθρο των νικητών είχε και ο Εμμανουήλ Καραλής, ο αθλητής των μεγάλων αγώνων (στο Τόκιο είχε τερματίσει τέταρτος). Δυστυχώς, όμως, ένα σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στον δικέφαλο του ποδιού του, του στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστεί. «Είμαι πληγωμένος… Αυτό δεν είναι δίκαιο. Ημουν σίγουρος πως θα έκανα τη χώρα μου υπερήφανη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο 22χρονος αθλητής στην ανάρτηση με την οποία γνωστοποίησε ότι θα απουσιάσει από τους αγώνες. Από το Βελιγράδι θα λείψουν κι άλλοι τρεις σπουδαίοι επικοντιστές: ο Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία), ο Σαμ Κέντριξ (ΗΠΑ) και ο Πιότρ Λίσεκ (Πολωνία).

Εκτός από τον Τεντόγλου, στο Βελιγράδι θα εμφανιστούν πέντε έλληνες αθλητές και αθλήτριες: ο Κώστας Δουβαλίδης (60μ. εμπόδια), η Ελισάβετ Πεσιρίδου (60μ. εμπόδια), η Ραφαέλα Σπανουδάκη (60μ.), η Ειρήνη Βασιλείου (400 μ.) και ο Νίκος Ανδρικόπουλος (τριπλούν). Για τον Δουβαλίδη, αυτή είναι η πέμπτη συμμετοχή στη διοργάνωση. Για τον Ανδρικόπουλο και τη Βασιλείου, η πρώτη φορά.

Τα παγκόσμια ρεκόρ που «απειλούνται», άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο, είναι οκτώ, σύμφωνα με το Sportsfeed.gr: στο επί κοντώ ανδρών, στα 1.500μ ανδρών, στο τριπλούν γυναικών, στη σφαιροβολία ανδρών, στα 60μ εμπόδια ανδρών, στα 400μ, 800μ και 1.500μ γυναικών. Και υπάρχουν πολλά «αστέρια» έτοιμα να λάμψουν σε αυτό το σπουδαίο event. Αλλά είναι βέβαιο, ότι την παράσταση θα κλέψουν, σε μεγάλο βαθμό, οι έξι αθλήτριες από την Ουκρανία που έφτασαν στο Βελιγράδι με κίνδυνο της ζωής τους, παρότι η ομοσπονδία στίβου της χώρας τους είχε ανακοινώσει ότι δεν θα στείλει ομάδες σε καμία διεθνή διοργάνωση.

Ολες έχουν να διηγηθούν μια Οδύσσεια, ανάλογη με αυτή της Γιαροσλάβα Μάχουτσικ. Η 20χρονη «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του Τόκιο στο ύψος ταξίδευε επί 60 ώρες, οδικώς, από το Ντνίπρο (μια πόλη βόρεια της Ζαπορίζια, στην ανατολική Ουκρανία) για να φτάσει στη σερβική πρωτεύουσα, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα στην κόλαση του πολέμου και, στη συνέχεια, μέσω Μολδαβίας και Ρουμανίας. Η Μάχουτσικ, η οποία μετά το τέλος της διοργάνωσης θα φιλοξενηθεί στη γερμανική πόλη – έδρα του χορηγού της, θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στο ύψος, μαζί με τη συμπατριώτισσά της, Ιρίνα Γκερατσένκο. Μια άλλη Ουκρανή, η Μαρίνα Μπεκ Ρόμαντσιουκ, θα παλέψει για μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στο μήκος. Χωρίς αγώνες και χωρίς προπονήσεις από τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος.

Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, δεν θα υπάρχουν. Αποκλείστηκαν από όλες τις διοργανώσεις (και από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούλιο στο Ορεγκον) με απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας κλασσικού αθλητισμού, έπειτα από σύσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόου, «θα ήταν αδιανόητο, ουκρανοί αθλητές να αποκλείονται επειδή δεν μπορούν να αγωνιστούν και να προπονηθούν, και, ταυτοχρόνως, αθλητές από δύο χώρες που έχουν εισβάλει στη δική τους, να μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στους αγώνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...