524
Η κλιματική αλλαγή μειώνει την παραγωγή κακάο και ακριβαίνει τη σοκολάτα | Shutterstock

Γιατί ακριβαίνουν τα πασχαλινά αυγά;

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 15:15
Η κλιματική αλλαγή μειώνει την παραγωγή κακάο και ακριβαίνει τη σοκολάτα
|Shutterstock

Γιατί ακριβαίνουν τα πασχαλινά αυγά;

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 15:15

Αυγά και λαγουδάκια είναι τα πασχαλινά «θύματα» της κλιματικής αλλαγής, που φαίνεται πως κάνει τη σοκολάτα ένα είδος χρηματιστηρίου. Στα μέσα Μαρτίου η τιμή της σοκολάτας είχε φτάσει τα 8.500 δολάρια / τόνο…

Οπως ανέφερε το BBC, η κλιματική κρίση επηρεάζει τα κακαόδεντρα όλης της Γης, και κυρίως της Δυτικής Αφρικής, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη παγκοσμίως παραγωγή κακάο.

Το κακαόδεντρο είναι έτσι κι αλλιώς ένα φυτό ευαίσθητο στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Αναπτύσσεται μόνο σε μια στενή ζώνη περίπου 20 μοιρών γεωγραφικού πλάτους γύρω από τον Ισημερινό.

Το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο συγκεντρώνεται στη Δυτική Αφρική, με «πρωταθλήτρια» την Ακτή Ελεφαντοστού που παράγει 37% του κακάο όλου του κόσμου και μαζί με τη Γκάνα το 60%.

Όμως από τον Φεβρουάριο, η Δυτική Αφρική πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία και με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου στην Ακτή Ελεφαντοστού. Είχαν προηγηθεί δύο μήνες με έντονες βροχές σε αυτές τις χώρες, με την υπερβολική υγρασία να ευνοεί μυκητιάσεις των κακαόδεντρων.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε τις καλλιέργειες ήταν το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα. Το Ελ Νίνιο αποτελεί µέρος των διακυµάνσεων που παρουσιάζει η επιφανειακή θερµοκρασία του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού εντός της Τροπικής Ζώνης. Συνήθως κάνει την εµφάνισή του στο τέλος κάθε χρόνου και διαρκεί µερικές εβδοµάδες, ωστόσο κάθε 3 µε 7 χρόνια αποκτά τη µέγιστή του ένταση. Είναι ένα φαινόμενο που διαταράσσει το παγκόσμιο κλίμα.

Έτσι, η παραγωγή μειώθηκε και αναμένεται να μειωθεί κι άλλο – σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μέχρι το Σεπτέμβριο η μείωση θα αγγίξει το 30%, σε σύγκριση με την παραγωγή του 2023.

Και η μειωμένη παραγωγή έφερε αύξηση στις τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το BBC το τελευταίο τρίμηνο η τιμή του κακάο διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 8.500 δολάρια / τόνο, σε υπερτριπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακριβή μου σοκολάτα

Το CNN μεταδίδει πως οι τιμές λιανικής της σοκολάτας αυξήθηκαν το 2023 κατά 11,6%. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το αμερικανικό δίκτυο, τα συμβόλαια προπαραγγελίας κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο, αγγίζοντας το υψηλό ρεκόρ των 10.000 δολαρίων. Αυτή είναι μια αύξηση 250% από πέρυσι τον Μάρτιο, και ξεπερνά τις πρόσφατες αυξήσεις σε Bitcoin και χρυσό!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι βιομηχανίες επιχειρούν να στρέψουν τους καταναλωτές σε άλλα είδη εκτός της σοκολάτας. Όμως η ζήτηση επιμένει.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς σοκολάτας αγγίζει τα 128 δισ. δολάρια ετησίως. Κάθε χρόνο καταναλώνονται τουλάχιστον 7,5 εκατ. τόνοι σοκολάτας παγκοσμίως.

Το ένα τρίτο της ετήσιας συγκομιδής σπόρων κακάο καταλήγει στην Ευρώπη για επεξεργασία. Μόνο η Ολλανδία επεξεργάζεται το 12 % της παραγωγής κακάο, ενώ στην Ελβετία καταλήγουν ετησίως 53.000 τόνοι κακάο, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Ευρώπη είναι, εξάλλου, η μεγαλύτερη αγορά σοκολάτας, με αξία που ξεπερνά τα 45 δισ. ευρώ ετησίως. Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία παράγουν το 64% της σοκολάτας που παράγεται εντός ΕΕ.

Το 2023, η ΕΕ εξήγαγε 867.000 τόνους σοκολάτας, με κύριους προορισμούς το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Μόνη της η Ελβετία εξήγαγε πέρυσι 62.000 τόνους σοκολάτας. Κάθε Ελβετός τρώει ετησίως σχεδόν 9 κιλά σοκολάτα, κατέχοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως. Η μέση παγκόσμια κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας είναι 5 κιλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...