366
Η Δημοκρατική βουλευτής Στέφανι Σταλ-Χάμιλτον, μιλά για τον επίμαχο νόμο, έξω από το Κογκρέσο της Αριζόνας | REUTERS/Liliana Salgado

Αριζόνα: Η Γερουσία ανέτρεψε την μεσαιωνική απαγόρευση των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 18:11
Η Δημοκρατική βουλευτής Στέφανι Σταλ-Χάμιλτον, μιλά για τον επίμαχο νόμο, έξω από το Κογκρέσο της Αριζόνας
|REUTERS/Liliana Salgado

Αριζόνα: Η Γερουσία ανέτρεψε την μεσαιωνική απαγόρευση των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2024, 18:11

Η Γερουσία της Αριζόνας ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της κατάργησης νόμου του 1864, που απαγόρευε σχεδόν απόλυτα την άμβλωση.

Τον νόμο είχε θέσει σε ισχύ στις αρχές Απριλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Η κατάργηση του κειμένου, που απαγόρευε σχεδόν κάθε διακοπή της κύησης από τη στιγμή της σύλληψης, με μοναδική εξαίρεση περιπτώσεις που διέτρεχε κίνδυνο η ζωή της μέλλουσας μητέρας, αποφασίστηκε οριακά, με 16 ψήφους υπέρ (συμπεριλαμβανομένων δύο Ρεπουμπλικανών) έναντι 14 κατά.

Είχε προηγηθεί η κατάργησή του και από την πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το μέτρο μένει να επικυρωθεί από την κυβερνήτη της Αριζόνας, τη Δημοκρατική Κέιτι Χομπς, η οποία δήλωσε «ευτυχής» για την έκβαση της ψηφοφορίας στη Γερουσία της πολιτείας και διαβεβαίωσε πως θα «σπεύσει να επικυρώσει την κατάργηση» του νόμου.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αμβλώσεις στην Αριζόνα θα απαγορεύονται, βάσει νόμου του 2022, μετά την 15η εβδομάδα της κύησης, με μόνη εξαίρεση αν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή της γυναίκας.

Στον νόμο του 1864 δεν προβλέπονταν εξαιρέσεις ούτε για περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη οφειλόταν σε βιασμό ή αιμομιξία.

Το γεγονός πως ο νόμος αυτός κρίθηκε εφαρμοστέος, πυροδότησε νέα πολεμική στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε σε υψηλούς τόνους από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ επικρίθηκε, πιο συγκρατημένα, από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή η πλήρης απαγόρευση της άμβλωσης θα έστελνε στη φυλακή γιατρούς, απειλούσε τη ζωή γυναικών σε όλη την πολιτεία μας και αναιρούσε το δικαίωμα εκατομμυρίων» γυναικών στην Αριζόνα να αποφασίζουν για το σώμα τους και το μέλλον τους, δήλωσε χθες η Χομπς.

Η πολιτειακή γενική εισαγγελέας (σ.σ. υπουργός Δικαιοσύνης), η Δημοκρατική Κρις Μέιζ, αντέδρασε έντονα, ανακοινώνοντας πως δεν θα ενέκρινε καμία δίωξη σε βάρος γυναικών ή γιατρών.

Η απόφαση «να επανεπιβληθεί νόμος αναγόμενος στην εποχή που η Αριζόνα δεν ήταν καν πολιτεία, μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος κι οι γυναίκες δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου, θα μείνει στην ιστορία ως μαύρη κηλίδα για την πολιτεία μας», είχε πει η Μέιζ.

Πρωτοβουλία πολιτών για τη συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ώστε το δικαίωμα στην άμβλωση να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της Αριζόνας, ανακοίνωσε πως εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός.

Ετσι, το θέμα θα κριθεί στην κάλπη, ταυτόχρονα με τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Αν εγκριθεί από την πλειοψηφία των πολιτών, τότε η άμβλωση θα απαγορεύεται μετά την 24η εβδομάδα της κύησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...