531
Οι γερμανοί βουλευτές χειροκροτούν όρθιοι τον Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε στην Μπούντεσταγκ μέσω βίντεο | . REUTERS/Annegret Hilse

Ο Ζελένσκι σε ρόλο… Ρίγκαν στην Μπούντεσταγκ: «Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος!»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 12:06
Οι γερμανοί βουλευτές χειροκροτούν όρθιοι τον Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε στην Μπούντεσταγκ μέσω βίντεο
|. REUTERS/Annegret Hilse

Ο Ζελένσκι σε ρόλο… Ρίγκαν στην Μπούντεσταγκ: «Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος!»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 12:06

«Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος!». Αυτή τη φράση, που παρέπεμπε στην ιστορική προτροπή του Ρόναλντ Ρίγκαν από το Δυτικό Βερολίνο το 1987, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε (προ)καλέσει τον ηγέτη της τότε Σοβιετικής Ενωσης «κύριε Γκορμπατσόφ, γκρεμίστε αυτό το Τείχος!», χρησιμοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη, καλώντας τον γερμανό καγκελάριο να γκρεμίσει το «τείχος μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας» που δημιουργεί η Ρωσία στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης στη γερμανική Βουλή, την Μπούντεσταγκ. Ηταν μία ακόμα –μέσω τηλεδιάσκεψης– ομιλία του σε ξένο κοινοβούλιο μετά από αυτά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, την καναδική Βουλή ή τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο. Και σε αυτήν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχείρησε να αναδείξει την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να βοηθήσει προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. «Φανείτε ηγέτης και οι απόγονοί σας θα είναι υπερήφανοι για εσάς (…) Τι αξίζει η ιστορική ευθύνη για ό,τι συνέβη πριν από 80 χρόνια; Βοηθήστε μας να σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε δραματικούς τόνους και οι γερμανοί βουλευτές απάντησαν όρθιοι, με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία και για διασφάλιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας –τον οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ρωσία έχει μετατρέψει σε ουρανό θανάτου»–, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση και για την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ άφησε αιχμές για καθυστερήσεις και ολιγωρία από την πλευρά του Βερολίνου, η οποία στην αρχή έβλεπε τα πάντα ως «οικονομία, οικονομία, οικονομία».

«Ηταν λυπηρό για εμάς. Νιώσαμε την αντίστασή σας. Νιώσαμε ότι θέλατε να συνεχίσετε με την οικονομία», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος, όπως είπε, δεν εγκαταλείφθηκε παρά μόνο αφότου άρχισε ο πόλεμος. «Ο γερμανικός δισταγμός είναι άλλος ένας λίθος για ένα νέο τείχος στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Η Ρωσία εκμεταλλεύεται τη Γερμανία και άλλες χώρες προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον μας, συνέχισε και εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι πλέον ικανές να σταματήσουν τον πόλεμο, ενώ ανέφερε ότι οι χώρες «πέρα από τον ωκεανό» είναι αυτή τη στιγμή πιο κοντά στην Ουκρανία από ό,τι η Γερμανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε παρόλα αυτά τους απλούς Γερμανούς για τη βοήθεια που προσφέρουν στους συμπατριώτες του, τις επιχειρήσεις που δεν βλέπουν μόνο την οικονομία και τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια.

«Ευχαριστούμε και τους πολιτικούς που θέλουν να αυξήσουν τις κυρώσεις και να προστατεύσουν τα παιδιά», συμπλήρωσε.

«Σε τρεις εβδομάδες, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 108 παιδιά. Οι κατακτητές σκότωσαν 108 παιδιά στη μέση της Ευρώπης το 2022», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. «Οι Ρώσοι δεν διαχωρίζουν στρατιωτικούς από πολιτικούς στόχους, χτυπούν νοσοκομεία παίδων, μαιευτήρια, θέατρα, αμάχους», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε ένα νέο “τείχος” στην Ευρώπη, ανάμεσα στην ελευθερία και την ανελευθερία. «Μπορείτε να τα δείτε όλα αυτά όταν μας κοιτάζετε και να αποτρέψετε τη δημιουργία αυτού του τείχους. Βοηθήστε μας. Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Κύριε καγκελάριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος. Φανείτε ηγέτης και οι απόγονοί σας θα είναι υπερήφανοι για εσάς», κατέληξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταχειροκροτούμενος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News