531
O Πέδρο Σάντσεθ έριξε τον Ραχόι λόγω σκανδάλου διαφθοράς. Τώρα ένα εν δυνάμει σκάνδαλο του χτυπά την πόρτα | REUTERS/Juan Medina/File Photo

Ο Σάντσεθ παρουσίασε τεστ που αποδεικνύει ότι δεν αντέγραψε στο διδακτορικό του!

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 16:17
O Πέδρο Σάντσεθ έριξε τον Ραχόι λόγω σκανδάλου διαφθοράς. Τώρα ένα εν δυνάμει σκάνδαλο του χτυπά την πόρτα
|REUTERS/Juan Medina/File Photo

Ο Σάντσεθ παρουσίασε τεστ που αποδεικνύει ότι δεν αντέγραψε στο διδακτορικό του!

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 16:17

Μπορεί ένας πρωθυπουργός να έχει υποπέσει σε λογοκλοπή και μάλιστα στη διδακτορική διατριβή του; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τους Ισπανούς, καθώς ο συντηρητικός Τύπος εμφανίζεται βέβαιος ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει αντιγράψει μέρος του διδακτορικού του. Είναι δε τέτοιος ο θόρυβος που έχουν ξεσηκώσει οι ισχυρισμοί της εφημερίδας ABC που ο Σάντσεθ αναγκάστηκε την Παρασκευή να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα τεστ που αποδεικνύουν ότι δεν αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο ισχυρισμός για τον Σάντσεθ διατυπώθηκε την ώρα που ένα ευρύτερο σκάνδαλο για αμφιλεγόμενα πτυχία συγκλονίζει την πολιτική τάξη της χώρας. Και ενώ ο ίδιος ανέβηκε στην εξουσία εκμεταλλευόμενος σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τον συντηρητικό προκάτοχό του Μαριάνο Ραχόι.

Η ισπανική εφημερίδα ABC, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, τον κατηγόρησε ότι αντέγραψε τμήματα της διδακτορικής του διατριβής στην οικονομία, την οποία υποστήριξε το 2012 στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Camilo José Cela, που βρίσκεται κοντά στη Μαδρίτη. Τίτλος του διδακτορικού: «Καινοτομίες της ισπανικής οικονομικής διπλωματίας: ανάλυση του δημόσιου τομέα (2000-2012)».

Το επίμαχο διδακτορικό του Πέδρο Σάντσεθ (Reuters)

Ο τότε άγνωστος στο ευρύ κοινό Σάντσεθ είχε συμπεριλάβει στη διδακτορική του διατριβή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, άρθρα άλλων οικονομολόγων, κυβερνητικές εκθέσεις, ακόμη και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ισπανίας, χωρίς να επικαλείται τις πηγές του.

«Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε ορισμένα μέσα και υποστηρίζουν την ύπαρξη αντιγραφής στη σύνταξη της διδακτορικής μου διατριβής είναι απολύτως ΨΕΥΔΕΙΣ», αντέδρασε χθες με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

«Θα κινηθώ δικαστικά για να υπερασπιστώ την τιμή μου και την αξιοπρέπειά μου αν αυτό που δημοσιεύτηκε δεν διορθωθεί», πρόσθεσε.

Το κεντρώο, επίσης αντιπολιτευόμενο, κόμμα Ciudadanos ένωσε τις δυνάμεις του με τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ζητώντας από τον Σάντσεθ να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για να απαντήσει στις κατηγορίες περί λογοκλοπής.

Ετσι, την Παρασκευή το γραφείο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι τα τεστ που έγιναν έδειξαν ότι η διατριβή του Σάντσεθ τηρεί τους κοινά αποδεκτούς από την ακαδημαϊκή κοινότητα κανόνες περί λογοκλοπής και τα πρωτόκολλα επαλήθευσης.

Οπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση του Σάντσεθ κατέχει μόνον 84 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να αντέξει μια απώλεια μεταξύ αυτών που την υποστηρίζουν την ώρα που προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους για να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2019.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες η Κάρμεν Μοντόν παραιτήθηκε από υπουργός Υγείας μετά τις πληροφορίες για παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο πήρε το μάστερ της. Η Μοντόν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι παραιτείται για να αποφύγει το ενδεχόμενο να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση.

Πριν από εκείνη, η συντηρητική πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Κριστίνα Θιφουέντες είχε επίσης παραιτηθεί για παρόμοιες κατηγορίες γύρω από το μεταπτυχιακό της.

Αυτή ήταν η δεύτερη υπουργός που αποχωρεί σε περίοδο λίγο μεγαλύτερη των τριών μηνών, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για φορολογικό πρόστιμο πριν από 10 χρόνια το οποίο οδήγησε τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Μαξίμ Ουέρτα να παραιτηθεί.

Επίσης, και πάλι όσον αφορά τα πτυχία, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο δέχεται τώρα έντονες πιέσεις να δημοσιεύσει πληροφορίες όσον αφορά το δικό του, το οποίο το Ανώτερο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε τον περασμένο μήνα ότι πήρε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...