177
| EPA/ANDRE PAIN

Ιταλία: Η «λέπρα της ελιάς» αναγκάζει τους παραγωγούς να πωλούν τις πρέσες τους

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 13:28
|EPA/ANDRE PAIN

Ιταλία: Η «λέπρα της ελιάς» αναγκάζει τους παραγωγούς να πωλούν τις πρέσες τους

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 13:28

Εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Ιταλία έχει αφανίσει ως σήμερα η «λέπρα της ελιάς», μια βακτηριδιακή μόλυνση που καταστρέφει τη σοδειά, αναγκάζοντας τους αγρότες στη χώρα να πωλήσουν τα μηχανήματα από τα ελαιοτριβεία τους.

Αγρότες από την περιφέρεια της Πούλια, στα νότια της χώρας, πωλούν τις πρέσες τους στο Μαρόκο και την Τυνησία, γράφουν οι Times.

Περίπου το 40% των ελαιόδεντρων (πάνω από 20 εκατ. δέντρα) στην Πούλια έχει μολυνθεί από τη «λέπρα», το βακτήριο Xylella fastidiosa, που μεταδίδεται από έντομα.

Εμφανίστηκε στην Πούλια το 2013 και πιστεύεται ότι έφτασε την Ιταλία από διακοσμητικά φυτά που εισήχθησαν από τη Κόστα Ρίκα. Δεν υπάρχει γνωστό φάρμακο.

Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ιταλίας ξεπέρασαν σε ύψος το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι αγρότες βλέπουν την κατάσταση σαν ένα φαύλο κύκλο: Αν δεν φυτέψουν νέα δέντρα, δεν παράγουν ελιές και τα μηχανήματα πάνε χαμένα. Αλλά αν σταματήσουν να δουλεύουν οι πρέσες και τις πουλήσουν, δεν θα είναι διαθέσιμες αν και όταν και αν θα έχουν ξανά ελιές.

Η πραγματικότητα είναι πλέον ότι το 60% του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που πωλείται στα ιταλικά σουπερμάρκετ εισάγεται από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...