675
Η συνάντηση Ρούτε - Μητσοτάκη στη Χάγη κρίνεται ως καθοριστική για την έκβαση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης | Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Μητσοτάκης τελειώνει και το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 13:43
Η συνάντηση Ρούτε - Μητσοτάκη στη Χάγη κρίνεται ως καθοριστική για την έκβαση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Μητσοτάκης τελειώνει και το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 13:43

Μετά την οριστική άρση των capital controls, ως μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να κλείσει ένα ακόμη θέμα που άφησε ανοικτό (παρά τις διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: αυτό της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα των δανείων του ΔΝΤ βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, θεωρώντας κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για την (επιτυχή) έκβαση του.

Εξού και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στη Χάγη, καθώς η στάση της Ολλανδίας θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση του ελληνικού αιτήματος, δεδομένου ότι Παρίσι και Βερολίνο φέρεται να έχουν ήδη  εκφραστεί θετικά.

Ακολουθεί στις 13 Σεπτεμβρίου το πρώτο Eurogroup με τη συμμετοχή του (νέου) υπουργού Οικονομικών Χρήστού Σταικούρα, όπου είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν -έστω και ως κλίμα-  οι προθέσεις των εταίρων, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (23-27 Σεπτεμβρίου).

Η συγκυρία για την ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα θετική, με το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, τον δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο υψηλότερο σημειο από το 2008 (ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014) και τo οριστικό τέλος των κεφαλαιακών περιορισμών να σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, είναι δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt (δείτε το κάτω), όπου με αφετηρία την άρση των capital controls, τονίζεται ότι πλέον η Ελλάδα αναδεικνύεται όπως ο φοίνικας μέσα από τη στάχτη.

«Η Ελλάδα έχει γίνει η κρυφή αδυναμία των επενδυτών» αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα την επομένη της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει με τα πρώτα δείγματα γραφής της η νέα κυβέρνηση.

«Πολλοί περίμεναν μια νίκη του συντηρητικού υποψηφίου Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές (της 7ης Ιουλίου) ελπίζοντας σε νέες δυναμικές μεταρρυθμίσεις. Και, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 8 Ιουλίου, φάνηκε ότι αυτή η ελπίδα ήταν δικαιολογημένη. Ο Μητσοτάκης απέφυγε όχι μόνο να διανείμει τις υπουργικές θέσεις μεταξύ των παλαιών πρωτοκλασάτων στελεχών του – αντ ‘αυτού βασίστηκε σε αρκετούς τεχνοκράτες […]» και πλέον προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις, γράφει ο συντάκτης του άρθρου, εξαίροντας τα γρήγορα  αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης μέσα από μία σειρά νομοθετημάτων, όπως οι 120 δόσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Ο Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από τις ιδιωτικοποιήσεις, ένας τομέας που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο», σημειώνεται επίσης και όπως ήταν επόμενο γίνεται ειδική αναφορά στην επένδυση του Ελληνικού.

H Welt φιλοξενεί δηλώσεις του Νίκολας Ροτ, από τoν ελβετικό τραπεζικό όμιλο REYL, που εκτιμά ότι «ο συνολικός όγκος επενδύσεων (στην Ελλάδα) υπολογίζεται να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ».

«Η επένδυση σε αυτόν τον πρώτης τάξης χώρο (σ.σ. Ελληνικό) θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει νέα βιτρίνα της Ελλάδας, τόσο για τον τουρισμό, όσο και για την οικονομία», δηλώνει ο  Ροτ, ενώ το ίδιο θετικά είναι τα σχόλιά του και για την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά.

«Η Ελλάδα δεν ξεπέρασε μεν το κίνδυνο, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι διαθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο και δείχνει αποφασισμένη να το επιβάλει», δηλώνει στον αρθρογράφο της γερμανικής εφημερίδας.

Πόσο μακρόπνοα αποτελεσματικότητα θα έχουν όλα αυτά; Η Welt παραπέμπει στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που διατηρούν «προσεκτική» στάση. Και αναφέρει ειδικά τη Moody´s, η οποία θεωρεί ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, «αλλά θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος για την αναδιοργάνωση της διοίκησης ή του τρόπου πληρωμής των λογαριασμών».

Σύμφωνα με τον Γιάκομπ Σουβάλσκι, αναλυτή τη Scope, που μιλά στη Welt, η οικονομία πάσχει ακόμη από περιορισμούς που οφείλονται στην κρίση, ενώ βελτιώσεις γίνονται με αργό ρυθμό.

Ως περιορισμούς αναφέρει τα κόκκινα δάνεια.

Ο Σουβάλσκι θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο άρθρο του στη Die Welt, ο γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει και άλλα βαρίδια, όπως η μικρή ανταγωνιστικότητα σε τμήματα της οικονομίας, η υψηλή ανεργία και η έξοδος από τη χώρα εξειδικευμένων εργατών.

Το συμπέρασμα; «Ο φοίνικας φαίνεται ότι αναδύθηκε μερικώς από τις στάχτες, αλλά θα διαρκέσει ακόμη μέχρις ότου πετάξει κανονικά», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...