176
Την τυπική έναρξη του διαλόγου για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα ΑΕΙ σηματοδοτεί η συνάντηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων την Τετάρτη. | INTIMEnews

Η Κεραμέως επαναφέρει τα Συμβούλια Ιδρυμάτων στα Πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 12:42
Την τυπική έναρξη του διαλόγου για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα ΑΕΙ σηματοδοτεί η συνάντηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων την Τετάρτη.
|INTIMEnews

Η Κεραμέως επαναφέρει τα Συμβούλια Ιδρυμάτων στα Πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 12:42

Την επιστροφή των Συμβουλίων Ιδρυμάτων στη διοίκηση των Πανεπιστημίων προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο έως το τέλος του 2019.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να ενισχύσει την αυτονομία των πανεπιστημίων σε καίρια ζητήματα, όπως πχ ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επίσης ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, απελευθέρωση των μεταπτυχιακών και μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά όσον αφορά τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ).

Στη κατεύθυνση αυτή η ηγεσία του υπουργείου αναμένει γραπτώς τις προτάσεις των ΑΕΙ, ενώ την τυπική έναρξη του διαλόγου για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σηματοδοτεί η συνάντηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων την Τετάρτη.

Πέρα όμως από την ενίσχυση της αυτονομίας των Ιδρυμάτων, απαιτούνται και θεσμικά αντίβαρα λογοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η θεσμοθέτηση συμβουλίων σε κάθε Ιδρυμα, με διαφορετικό ωστόσο ρόλο σε σχέση με τα αντίστοιχα του νόμου 4009/11.

Ο εν λόγω θεσμός έχει δοκιμαστεί διεθνώς και στην Ελλάδα εισήχθη για πρώτη φορά με το  νόμο 4009/11 επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...