254
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Μαλάτεια της ανατολικής Τουρκίας στις 8 Σεπτεμβρίου | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν προκαλεί: «Προξενείο» στα Κατεχόμενα, νέες απειλές για πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 07:56
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Μαλάτεια της ανατολικής Τουρκίας στις 8 Σεπτεμβρίου
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν προκαλεί: «Προξενείο» στα Κατεχόμενα, νέες απειλές για πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 07:56

Συνεχώς και πιο προκλητικές γίνονται οι ενέργειες της Αγκυρας, η οποία συντηρεί την απειλή σε βάρος της Ευρώπης για το Προσφυγικό και μάλιστα δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και προχωρά στην ίδρυση «προξενείου» στα Κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο πρόεδρος της Τουρκίας διατύπωσε εκ νέου (είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες) την απειλή του προς την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν πάνω από 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά επίμονα νέα χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αν σε αυτόν τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τους 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και άλλα 2 εκατ. προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορα μας από το Ιντλιμπ», είπε.

Πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην ΕΕ, ότι «θα γίνει αυτό που θέλουμε αλλιώς θα ανοίξουμε τα σύνορα. Είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα».

Η Τουρκία κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις υποσχέσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας για το Προσφυγικό, παρά το ότι έχουν διατεθεί 3 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει δαπανήσει 40 δισ. για τη στέγαση και την φροντίδα των επιχειρήσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. «Πρόξενος» θα είναι ο τούρκος διπλωμάτης Κασίμ Κανμπάν.

Η συγκέντρωση τουρκων εποίκων στα Κατεχόμενα, στην οποία έγιναν οι ανακοινώσεις,  πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Γιαλούσα.

Σε ανάρτησή του, ο τούρκος υπουργός υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν έχει τη δύναμη να σπάσει τον δεσμό των Τουρκοκυπρίων με τη Μητέρα Πατρίδα»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...