633
Η «πειραγμένη» Μόνα Λίζα του Banksy συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη Μόσχα | EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ο Banksy αποκηρύσσει έκθεση με έργα του στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 12:13
Η «πειραγμένη» Μόνα Λίζα του Banksy συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη Μόσχα
|EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ο Banksy αποκηρύσσει έκθεση με έργα του στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 12:13

Ο Banksy είναι ένας παγκοσμίου φήμης street artist, που όπως όλα δείχνουν, μένει πιστός στην ουσία της τέχνης του, της «τέχνης του δρόμου», που όπως μαρτυρά και ο ορισμός της, γεννιέται σε ανοιχτό περιβάλλον, απευθύνεται σε όλους και είναι τόσο δημοκρατική, που δεν χρειάζεται να κόψεις εισιτήριο για να τη θαυμάσεις. Φτάνει να περπατήσεις στους δρόμους με μάτια ανοιχτά, ή να αναζητήσεις τα έργα μέσω Διαδικτύου αφού πολλοί είναι εκείνοι που τα φωτογραφίζουν κάνοντάς τα αθάνατα.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian,  ο Banksy αποκήρυξε οποιαδήποτε υποστήριξή του απέναντι στην έκθεση με έργα του που φιλοξενείται στη Μόσχα από τον Ιούνιο και θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η συγκεκριμένη έκθεση που περιλαμβάνει έργα γκράφιτι του σημαντικού καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένου κι ενός αυθεντικού καμβά με την «πειραγμένη» Μόνα Λίζα του καθώς και άλλες 25 δημιουργίες, αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες που έχουν φιλοξενηθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία. Ο διοργανωτής της, Αλεξάντερ Νατσκεμπίγια την χαρακτήρισε «μοναδική στο είδος της».

Ενα από τα 100 εμβληματικά έργα του Banksy που φιλοξενούνται σε έκθεση στη Μόσχα (EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Ο Banksy, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει ένα μυστήριο, φέρεται μέσω screen shot να αντιδρά έντονα, όταν κάποιος του έστειλε μέσω chat μία φωτογραφία από την έκθεση με έργα του που φιλοξενούνται αυτή την εποχή στο Central House of Artists: «Τι στο διάολο είναι αυτό;» ήταν η αυθόρμητη απορία του.

Οταν πληροφορήθηκε ότι ο κόσμος πληρώνει εισιτήριο προκειμένου να δει τα έργα του σε μία έκθεση που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον 200.000 (!) επισκεπτών, ο Banksy σχολίασε: «μακάρι να μπορούσα να το βρω αστείο. Ποιο είναι το ανάποδο του LOL;».

Η έκθεση έχει την υποστήριξη πολλών σημαντικών χορηγών, όπως εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. «Ξέρεις ότι αυτό που συμβαίνει δεν έχει καμία σχέση με εμένα, έτσι δεν είναι; Ποτέ δεν θα ζητούσα λεφτά από τον κόσμο για να δει τα έργα μου» συνέχισε να γράφει ο καλλιτέχνης στον διαδικτυακό συνομιλητή του.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Ο διοργανωτής της έκθεσης είχε άλλωστε δηλώσει ότι ο Banksy δεν είχε καμία ανάμειξη με το συγκεκριμένο event, δεν είχε καν μπει στη διαδικασία να επικοινωνήσει με τον ίδιο ή με κάποιον συνεργάτη του πριν από τα εγκαίνια. «Ο Banksy ήταν πάντα ενάντια σε εκθέσεις που δεν διοργανώνει ο ίδιος. Αυτό που ξέρω με σιγουριά για εκείνον, είναι ότι εξακολουθεί να δουλεύει σαν μοναχικός λύκος στους δρόμους, παραμένει επαναστάτης και συνεχίζει να κάνει πολύ επίκαιρα έργα, που αποδεικνύουν τα γρήγορα αντανακλαστικά του. Γι’ αυτό πιστεύω ότι μία τέτοια έκθεση δεν θα τον πολυένοιαζε» είχε πει ο Αλεξάντερ Νατσκεμπίγια, ίσως για να έχει και το κεφάλι του ήσυχο, αφού στην ουσία διοργάνωσε μία τόσο κερδοφόρα έκθεση με έργα του Banksy-εν αγνοία του ίδιου του δημιουργού.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία φιλοξενεί έκθεση με έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Το οξύμωρο είναι ότι υπάρχουν και VIP εισιτήρια, οι κάτοχοι των οποίων έχουν το δικαίωμα να παρακάμψουν την ουρά και να ξεναγηθούν στα εκθέματα σε ειδικά γκρουπ. Καθόλου δημοκρατική διαδικασία για τα έργα ενός καλλιτέχνη που έχει στηλιτεύσει τόσες φορές την άνιση κατανομή του πλούτου στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...