486
|

Ο Αύγουστος Κορτώ κατηγορεί τον Παπαγγελόπουλο για τη φράση «βγήκαν οι τρελοί στους δρόμους»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 18:39

Ο Αύγουστος Κορτώ κατηγορεί τον Παπαγγελόπουλο για τη φράση «βγήκαν οι τρελοί στους δρόμους»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 18:39

«Εχει ανοίξει το τρελάδικο, βγήκαν οι τρελοί στους δρόμους. Θα τους ξαναμαζέψουμε». Αυτή η φράση του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατά τη συνέντευξή του την Πέμπτη στο Mega, προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις. Οχι για λόγους πολιτικής ή μικροπολιτικής και καθώς μαίνεται η αντιπαράθεση για την Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis – o κ. Παπαγγελόπουλος μίλησε στο κανάλι για βρώμικο και ολοκληρωτικό πόλεμο από «διεφθαρμένους, διαπλεκόμενους και επίορκους» και με τα περί τρελάδικου περιέγραψε τα όσα, κατά την άποψή του, εξωθεσμικά συμβαίνουν στις έρευνες εναντίον του

Αλλά η επίμαχη φράση του κ. Παπαγγελόπουλου προκάλεσε αντιδράσεις, για λόγους πολιτικής ορθότητας: ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης να μιλά έτσι απαξιωτικά για ανθρώπους με πρόβλημα υγείας.

Αυτή η δήλωση του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε κατ’ αρχάς την έντονη αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Η ΕΣΑμεΑ κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να ανακαλέσει τη δήλωσή του, ή αλλιώς να τον ανακαλέσει στην τάξη το κόμμα του, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«“Εχει ανοίξει το τρελάδικο, βγήκαν οι τρελοί στους δρόμους. Θα τους ξαναμαζέψουμε”.

» Ζητάμε εκ των προτέρων κατανόηση που αναπαράγουμε την παραπάνω φράση. Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στο Mega Channel.

»Oι δηλώσεις του πρώην υπουργού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ανακαλέσει, αλλιώς να τον ανακαλέσει στην τάξη το κόμμα του. Δεν έχει καμία σημασία σε πιο πλαίσιο ή με ποια αφορμή έγινε η παραπάνω δήλωση.

» Πολιτικό πρόσωπο, σε μεγάλο μέσο ενημέρωσης, που χρησιμοποιεί στιγματιστική ορολογία η οποία υποβιβάζει και υποτιμά μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, τους ψυχικά πάσχοντες, και ταυτόχρονα προτρέπει σε βία- γιατί βία είναι η ασυλοποίηση- θα μας βρίσκει πάντα αντιμέτωπους.

» Το αναπηρικό κίνημα ματώνει εδώ και δεκαετίες να αποβάλει το στίγμα από την ψυχική νόσο, να πείσει ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν στην κοινότητα, εάν έχουν τα απαραίτητα βοηθήματα, ότι τα άσυλα είναι οι αποθήκες των καταραμένων. Ελάτε στη θέση των ψυχικά πασχόντων, μπείτε στη θέση ανθρώπων που έχουν επιζήσει από άσυλα και ζουν πλέον στην κοινότητα.

»Η γλώσσα παράγει ιδεολογία, οι πολιτικοί πρώτοι οφείλουν να καταδικάζουν το στίγμα και να προάγουν τη σωστή δικαιωματική ορολογία.

» Οι πολιτικοί αλλά και οι δημοσιογράφοι. Η συγκεκριμένη δήλωση έπρεπε να είχε στηλιτευθεί πρώτα από την δημοσιογράφο που πραγματοποιούσε τη συνέντευξη. Τα ΜΜΕ έχουν και παιδευτικό χαρακτήρα, καθώς μπαίνουν σε εκατομμύρια σπίτια και πρώτοι οφείλουν να ελέγχουν το προϊόν που διακινούν».

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε κατά του κ. Παπαγγελόπουλου και ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook την Παρασκευή κατηγόρησε τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης χυδαιότητα και έγκλημα.

«Το να βγαίνει πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και να λέει “Άνοιξε το τρελάδικο και βγήκαν οι τρελοί, αλλά θα τους μαζέψουμε” δεν είναι απλώς χυδαίο: είναι εγκληματικό – είναι ο κατ’ εξοχήν λόγος μίσους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κορτώ.