308
Τα διόδια στη Νορβηγία είναι από τα ακριβότερα σε όλη την Ευρώπη | Heiko Junge / NTB scanpix

Νορβηγία: Το Κόμμα Κατά των Διοδίων απειλεί τις τοπικές κυβερνήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 17:20
Τα διόδια στη Νορβηγία είναι από τα ακριβότερα σε όλη την Ευρώπη
|Heiko Junge / NTB scanpix

Νορβηγία: Το Κόμμα Κατά των Διοδίων απειλεί τις τοπικές κυβερνήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 17:20

Οι περιφερειακές εκλογές στη Νορβηγία ενδέχεται να χρησιμεύσουν ως ένα άτυπο δημοψήφισμα για κάποιες συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές της χώρας, ειδικά μετά τις πρόσφατες σημαντικές αυξήσεις των διοδίων του αχανούς οδικού δικτύου.

Όπως τονίζει ο Guardian, η απότομη αύξηση των διοδίων των αυτοκινητόδρομων είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα πολιτικό κίνημα, σαν το αντίστοιχο των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, που αποτελεί απειλή για τα κυρίαρχα κόμματα σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας.

Το Κόμμα Κατά των Διοδίων, το FNB που μεταφράζεται σε «Δράση Πολιτών-Οχι Άλλα Διόδια», αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο μεγάλος νικητής των περιφερειακών εκλογών της Δευτέρας, εις βάρος του λαϊκιστικού Κόμματος της Προόδου (ενός από τα κυβερνώντα κόμματα του συντηρητικού συνασπισμού), αλλά και του παραδοσιακά ισχυρού Εργατικού Κόμματος.

Το FNB, που αναδείχθηκε πέμπτη πολιτική δύναμη στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου με 6% ενώ στο Μπέργκεν συγκέντρωσε το υψηλότατο ποσοστό της τάξεως του 25,4%, μπορεί, όπως λένε τα νορβηγικά ΜΜΕ, να ανεβάσει και να… κατεβάσει τοπικές κυβερνήσεις, ειδικά σε περιοχές όπως το Όσλο, το Μπέργκεν και το Στάβανγκερ.

Υπάρχουν περίπου 200 σταθμοί διοδίων σε όλη τη Νορβηγία, στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων το κόμιστρο είναι υψηλότατο, φτάνοντας μεχρι και τα 5-6 ευρώ ανά σταθμό.

Ο Τριμ Αφλόι, ηγέτης του FNB στο Μπέργκεν, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αυτή την εβδομάδα πως «καταφέραμε και δημιουργήσαμε έναν πολιτικό σεισμό στη Νορβηγία».

«Η λαϊκή οργή ενάντια στην αύξηση των διοδίων μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην αγάπη των Νορβηγών για τα αυτοκίνητα καθώς για κάθε 1.000 πολίτες υπάρχουν 514 αυτοκίνητα -δεύτεροι σε όλη της Ευρώπη», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα φλέγον για το Κόμμα της Προόδου, το οποίο παρουσιάζεται ως «η κατεξοχήν παράταξη των νορβηγών αυτοκινητιστών» ενώ απασχόλησε ακόμη περισσότερα τα νορβηγικά ΜΜΕ καθώς ο Σίντρε Φίνες, σύζυγος της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, κατηγορήθηκε πρόσφατα από την αντιπολίτευση πως είναι μέτοχος σε εταιρείες που διαχειρίζονται τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...