373
|

Μυτιληναίος: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία με τη ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 10:09

Μυτιληναίος: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία με τη ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 10:09

Win – win συμφωνία χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ για διετή παράταση της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα είναι και η τελευταία.

«Το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος περνά σε νέα εποχή το 2023, καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυσή του θα απεξαρτηθεί από τη ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Η συμφωνία έχει κλείσει επί της αρχής και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες επίσημα. Στο μέλλον η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου που βρίσκεται υπό κατασκευή στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, δίπλα από το εργοστάσιο, αλλά και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά τις πληροφορίες, η μετάβαση θα γίνει σταδιακά, με βαθμιαία μείωση των ποσοτήτων ενέργειας που προμηθεύεται η Αλουμίνιον από την ΔΕΗ.

Ο κ. Μυτιληναίος παρουσίασε εξάλλου θετικές προβλέψεις για την πορεία των μεγεθών της εταιρείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

-Τα επόμενα 2-3 χρόνια, με την καινοτομία, τις επενδύσεις, την αύξηση του μεριδίου αγοράς, σε συνδυασμό με τη παρακολούθηση του κόστους μας, θα αρχίσει η απογείωση.

-Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας.

-Η καθαρή κερδοφορία του 2022 ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το 2020.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο επικεφαλής του ομίλου στάθηκε ιδίως:

-Στο χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών ύστερα από την πρόσφατη εξαγορά έργων ισχύος 1480 μεγαβάτ από την «Εγνατία». Όπως είπε, έργα ισχύος 572 MW αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μέσα στο καλοκαίρι, από τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ, ενώ 100 MW βρίσκονται ενώπιον της λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) στο τέλος του 2021. Συνολικά σε Ελλάδα και εξωτερικό βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης μονάδες ισχύος 4.000 μεγαβάτ. Σχολιάζοντας, δε, τις εξελίξεις στον πρόσφατο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ανέφερε ότι σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις τιμές των φωτοβολταϊκών και όχι των αιολικών. «Διαφαίνεται διαφοροποίηση του κόστους, οι επόμενοι διαγωνισμοί θα είναι διαφορετικοί, καθώς δεν μπορεί να γίνει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις», είπε.

-Στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ, που είναι υψηλότερο σε σχέση με οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία.

-Στη δεκαετή συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με την Glencore για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, η οποία ξεπερνά το 1,5 δισ. δολάρια. Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για εξαιρετική συμφωνία, καθώς «φιξάρει» την τιμή της αλουμίνας για 4 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News