413
Ο Ηλίας Μόσιαλος την εποχή που ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας για το θέμα του κορονοϊού | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, επαναφορά του συστήματος πρωί-απόγευμα

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 11:58
Ο Ηλίας Μόσιαλος την εποχή που ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας για το θέμα του κορονοϊού
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, επαναφορά του συστήματος πρωί-απόγευμα

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 11:58

Πότε η ζωή μας θα επιστρέψει στο κανονικό; Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα που μετρούν ήδη τέσσερις εβδομάδες αναστολής λειτουργίας;

Τώρα που φαίνεται ότι οι πρώτες μάχες στην ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας κερδήθηκαν, τα ερωτήματα αυτά για την επόμενη ημέρα –μετά την κρίση της Covid-19– είναι στα χείλη όλο και περισσότερων.

Μια απάντηση έδωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Δεν είναι πολύ αισιόδοξη.

Η Ελλάδα θα αρχίσει να σχεδιάζει την επιστροφή στη μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο, εκτίμησε, ενώ διευκρίνισε ότι η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου. Το εμβόλιο, ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος το έχει πει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, θα χρειαστεί ως και 18 μήνες –«αν είναι νωρίτερα, θα είναι επιστημονικό θαύμα ή τύχη» είχε πει χαρακτηριστικά (εδώ).

Τώρα, σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr, ο κ. Μόσιαλος παραδέχτηκε ότι «δεν μπορούμε να ζούμε για χρόνια σε αυτή την κατάσταση, τόσο για λόγους οικονομικούς, αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή».

Τόνισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στην Ελλάδα πιο νωρίς απ’ ό,τι αλλού, ενώ θα πάρουμε ιδέες και από άλλες χώρες, όπως η Δανία που αρχίζει να το μελετά, από την επιχειρηματική κοινότητα και από τους φορείς των εργαζομένων, όπως η ΓΣΕΕ.

Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε αυτούς που έχουν αναλάβει τη μάχη κατά του κορονοϊού. «Είμαστε σε καλά χέρια, ο Τσιόδρας και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι από τους καλύτερους του κόσμου» ανέφερε.

Αναφερόμενος στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, είπε ότι έδρασε έγκαιρα συνάπτοντας συμφωνίες με Ελληνες και ξένους φαρμακοβιομήχανους, προκειμένου να εξασφαλίσει επάρκεια στη φαρμακευτική αγωγή.

Ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, γιατί, όπως τόνισε, δεν θα πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί και πρέπει να γίνει σε διαφορετικά ωράρια (πρωί-απόγευμα).

Επιπλέον, ο Μόσιαλος ανέφερε ότι όλα τα φάρμακα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα και «σε περίπου δύο μήνες θα ξέρουμε ποιες από τις φαρμακευτικές αγωγές με τα κοκτέιλ φαρμάκων που δοκιμάζονται κλινικά θα είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη, τις ήπιες και τις πιο βαριές μορφές κορονοϊού».

Για το εμβόλιο, τόνισε ότι πραγματοποιούνται 40-42 προσπάθειες σε όλον τον κόσμο. «Στο καλό σενάριο, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και πιθανώς σε 1 χρόνο από σήμερα να είναι διαθέσιμο», είπε για να προσθέσει πως σε διαφορετική περίπτωση, ο ορίζοντας πάει στους 18 μήνες και ίσως και πιο μακριά.