522
O Ηλίας Μόσιαλος το 2011, την εποχή που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μόσιαλος για την επόμενη φάση και το πότε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 14:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2020, 20:20
O Ηλίας Μόσιαλος το 2011, την εποχή που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μόσιαλος για την επόμενη φάση και το πότε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 14:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2020, 20:20

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ορίστηκε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό.

Τελευταίο κυβερνητικό πόστο του κ. Μόσιαλου ήταν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν είχε αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Μόσιαλος είχε πυκνώσει τελευταία τις δημόσιες παρεμβάσεις του κυρίως μέσω social media. Αίσθηση για παράδειγμα είχε κάνει η ανάρτησή του με την οποία είχε επιτεθεί σε όσους είχαν αψηφήσει τις σχετικές απαγορεύσεις και είχαν παρελάσει κατά χιλιάδες για το ακυρωθέν καρναβάλι της Πάτρας (εδώ). Ηταν από την άλλη από τους πρώτους που είχε ζητήσει να κλείσουν τα σχολεία για να ανασχεθεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα (εδώ), σχεδόν μια εβδομάδα πριν ληφθεί η σχετική απόφαση.

Τώρα έσπευσε να κάνει τις πρώτες του δηλώσεις στη δημόσια τηλεόραση. Είπε και αυτός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της μάχης. «Αν τηρήσουμε τα μέτρα με πειθαρχία, θα αυξάνονται τα κρούσματα, θα έχουμε και θανάτους, αλλά σε επίπεδο που θα είναι πολύ καλύτερο από τις άλλες χώρες» είπε για να προσθέσει πως στόχος είναι «να περάσουμε αυτήν την μπόρα με τις λιγότερες απώλειες». 

«Χρειαζόμαστε έναν μεγαλύτερο χρονικό επιμερισμό των κρουσμάτων» εξήγησε.

Μίλησε για ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας —μια αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την οποία υπηρετεί— και προανήγγειλε περισσότερες προσλήψεις, ενώ αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα.

«Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό. Θα δούμε πώς θα πετύχουμε τώρα την εξομάλυνση του πρώτου κύματος της λοίμωξης και να τα καταφέρουμε και από εκεί και πέρα να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα για την επόμενη φάση της καταστολής —τώρα είναι η φάση του μετριασμού— όπου θα προσπαθήσουμε σταδιακά κάποιοι από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας γιατί πρέπει να πάρει μπροστά και η οικονομία. Το πότε θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των μέτρων αλλά και από τη δυνατότητά μας να κάνουμε πολλά διαγνωστικά τεστ.

»Σε μερικούς μήνες θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα», είπε ο κ. Μόσιαλος.

«Το εμβόλιο», εκτίμησε, «θα είναι έτοιμο σε 12 με 18 μήνες, αν όλα πάνε καλά. Αν είναι νωρίτερα ή θα είναι επιστημονικό θαύμα, ή θα είμαστε πολύ τυχεροί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ηλίας Μόσιαλος γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1960 στη Δράμα. Εξελέγη βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ. Το 2011, στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, είχε αναλάβει υπουργός Επικρατείας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ακαδημαϊκή καριέρα

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων, επιμελητής πολλών επιστημονικών εκδόσεων και αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού. Εχει χρηματίσει σύμβουλος σε θέματα υγείας σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

Βραβεύσεις

Μερικές από τις βραβεύσεις του είναι:
2002, 2007 Baxter Award από το European Health Management Association για την καλύτερη δημοσίευση στην πολιτική υγείας και διαχείρισης στην Ευρώπη.
2010 Andrija Stampar medal από το Association of Schools of Public Health in Europe (ASPHER) και το European Public Health Association (EUPHA) για τη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή δημόσια υγεία.

Πολιτική καριέρα

Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Ρήγα Φεραίου και του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Εκλέχθηκε βουλευτής επικράτειας στις βουλευτικές εκλογές του 2009 με το ΠΑΣΟΚ.
Στις 16/6/2011 έγινε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...