361
Ο Πρωθυπουργός ενώ προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με βασικά θέματα το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 | REUTERS

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 11:05
Ο Πρωθυπουργός ενώ προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με βασικά θέματα το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027
|REUTERS

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 11:05

Με την επισήμανση ότι αυτό που διακυβεύεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στις δηλώσεις του προσερχόμενος για τις εργασίες του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι πλέον δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην υπάρξει συμφωνία των «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επαννεκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας:

«Ισως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικές θέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης αφενός να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφετέρου να διατηρηθεί η προτεινόμενη αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια)  και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για τις ενισχύσεις που θα δοθούν (τύπου μνημονίου), παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρκέστηκε να δηλώσει πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία». «Απαιτείται αλληλεγγύη, πρόκειται για μια στιγμή αλήθειας για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές, επανέλαβε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία και η Γαλλία θα εργαστούν μαζί για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν.
Πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις με πίστη, αλλά οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές», είπε, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για το αν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία στη Σύνοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...