469
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σκάλες του Μετρό, σε παλαιότερη επίσκεψή του | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Οργή Μητσοτάκη για το χάος στο Μετρό: «Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων»

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2019, 11:18
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σκάλες του Μετρό, σε παλαιότερη επίσκεψή του
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Οργή Μητσοτάκη για το χάος στο Μετρό: «Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων»

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2019, 11:18

Για μία ακόμη φορά εκατομμύρια κάτοικοι και επισκέπτες των Αθηνών υπέστησαν μια απίστευτη ταλαιπωρία επειδή οι συνδικαλιστές του Μετρό αποφάσισαν να κάνουν στάση εργασίας. Ο λόγος; Τυπικά ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις, διότι «λείπουν» 700 από το οργανόγραμμα της ΣΤΑΣΥ. Στην πραγματικότητα; Επειδή 21 υπάλληλοι –ναι, 21!– αρνήθηκαν να μετακινηθούν σε πόστα στα εκδοτήρια των σταθμών όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής είπε (εδώ) ότι «21 άτομα κρατούν ομήρους 1.500.000 ανθρώπους» και άφησε να εννοηθεί ότι οι υπό μετάταξη 21 εργαζόμενοι είχαν με κάποιο τεχνικό τρόπο τακτοποιηθεί σε διοικητικά πόστα («ανόργανες θέσεις» τις αποκάλεσε) και αρνούνταν να επιστρέψουν στα πόστα για τα οποία είχαν προσληφθεί, δηλαδή τα εκδοτήρια όπου είναι απαραίτητοι. Η όλη ταλαιπωρία δηλαδή έγινε για 21 «βολεμένους».

Ο ίδιος προανήγγειλε σκληρή στάση και κατηγόρησε τους συνδικαλιστές και για το αιφνιδιαστικό της κινητοποίησης της Τρίτης.

«Δεν γίνεται να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε αμετακίνητος στην απόφασή του για αναδιάταξη του προσωπικού.

Ακολούθησε λίγο αργότερα η παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων», ανέφερε σε μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι εργαζόμενοι στο Μετρό είναι από τους πλέον ευνοημένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και όμως την απεργία και τη στάση εργασίας την έχουν έτοιμη.

Οπως αναφέρει το economistas.gr, οι παροχές των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ είναι πολύ καλύτερες συγκριτικά με αυτές των περισσοτέρων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τον στενό δημόσιο τομέα.

Gια τους εργαζομένους στη ΣΤΑΣΥ, προβλέπεται πέραν των αδειών που δικαιούνται από τον νόμο, να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιπλέον περισσότερες από 30 ημέρες αδείας κατ’ έτος.

Προβλέπεται η χορήγηση πέντε ημερών γονικής άδειας για κάθε παιδί στους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι τέσσερις. Επίσης προβλέπεται άδεια τριών ημερών για αιμοδοσία και τεσσάρων ημερών για δότες αιμοπεταλίων. Ένας εργαζόμενος μπορεί παράλληλα να δώσει τέσσερις φορές το χρόνο αίμα και άλλες τόσες αιμοπετάλια, κάτι που ισοδυναμεί δηλαδή με επιπλέον 28 ημέρες αδείας ετησίως.

Για όσους εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο σε μόνιμη βάση δικαιούνται επιπλέον δύο ημερών αδείας το χρόνο, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει 23 χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία λαμβάνουν επιπλέον ακόμα μία ημέρα αδείας. Επιπρόσθετα, όσοι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ αποφασίσουν να ξεκινήσουν σπουδές δικαιούνται 10 ημέρες άδεια επιπλέον κατ’ έτος, ενώ υπάρχει και η λεγόμενη άδεια μακράς υπηρεσίας. Η τελευταία ανέρχεται σε τρεις επιπλέον ημέρες τον χρόνο και λαμβάνεται από όσους έχουν υπερβεί τα 25 έτη εργασίας στην εταιρεία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στις παροχές των εργαζομένων περιλαμβάνεται επίσης και μηνιαίο βρεφονηπιακό επίδομα ύψους 340 ευρώ ανά παιδί, σπουδαστικό επίδομα 800 ευρώ ετησίως για φοιτητές εκτός Αττικής, καθώς και ένα ημερήσιο κουπόνι 5 ευρώ για αγορές σε σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...