537
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη συνάντησή τους στη Βιέννη | REUTERS/Lisi Niesner

Ο Μητσοτάκης με τον Κουρτς: Συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 18:44
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη συνάντησή τους στη Βιέννη
|REUTERS/Lisi Niesner

Ο Μητσοτάκης με τον Κουρτς: Συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 18:44

Τις ευχαριστίες του στην Αυστρία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του με τον αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον αυστριακό ομόλογό του για το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα που η Βιέννη αποστέλλει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία θα ενισχύσουν τις ελληνικές προσπάθειες για αποτροπή της «απόπειρας μαζικής και παράνομης εισβολής που οργανώνει η Τουρκία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει η αυστριακή συνδρομή για το Μεταναστευτικό, δηλώνει πολλά», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον υψηλό συμβολισμό του ότι η ελληνική σημαία στον Εβρο θα κυματίζει δίπλα σε αυτές της Αυστρίας, της Κύπρου «και πολλών άλλων, που προσφέρθηκαν να συνδράμουν στην πράξη».

«Η πατρίδα μου αναγκάστηκε να φέρει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, που, παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στη μεθόριο και τα νησιά.

«Αυτό το κατατρεγμένο πλήθος πρέπει να φύγει από τον Εβρο», είπε, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του, που απορρέει από το γεγονός ότι στα νησιά τις τελευταίες ημέρες ήταν μηδενική η ροή.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Aνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε την κοινή τους στάση όσον αφορά την ύπαρξη μιας κοινής θέσης επί της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το Προσφυγικό, «υπό το φως και των πρόσφατων γεγονότων», όμως.

Τέλος, τόνισε ότι «η Ευρώπη και η Ελλάδα επιμένουν στη συμφωνία, ωστόσο η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να «προωθείται με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού».

Για τον κορονοϊό

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησής του για το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων για τον κορονοϊό.

Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης, για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους».

«Είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας. Εκκληση σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους. Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα πήρε δραστικά μέτρα για τον κορονοϊό» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη για τον κορονοϊό. Θα βοηθήσουμε επιχειρήσεις που πλήττονται. Αύριο (Τετάρτη) θα ανακοινώσουμε μέτρα».

Κουρτς: Ευγνωμονώ την Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ

Θερμές ευχαριστίες για το Μεταναστευτικό και την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ απηύθυνε ο καγκελάριος της Αυστρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις κοινές δηλώσεις τους από τη Βιέννη, και επισήμανε:

«Ο κ. Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εκμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

«Να ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που έχετε κάνει ώστε να κάνετε την Ελλάδα ελκυστική και πάλι για επενδύσεις, να προωθήσετε την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει φτάσει σε καλό επίπεδο», τόνισε, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...