465
|

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ξενοδόχους και όχι μόνο: Κάναμε το καθήκον μας, σειρά σας να κάνετε το δικό σας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 00:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2020, 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ξενοδόχους και όχι μόνο: Κάναμε το καθήκον μας, σειρά σας να κάνετε το δικό σας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 00:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2020, 14:31

Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, τώρα οι ξενοδόχοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του στη «Real News»: ένα μήνυμα προς τους επιχειρηματίες, ιδίως αυτούς του τουρισμού, να ανταποκριθούν στα μέτρα τόνωσης που αποφάσισε η κυβέρνηση και να στηρίξουν με τη σειρά τους την οικονομία και την απασχόληση.

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, αντί να μοιράζει επιδόματα ανεργίας, επέλεξε να ενισχύσει την εργασία.

«Εμείς επιλέγουμε δουλειές, όχι “λουκέτα”», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόκειται για μια έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση του Πρωθυπουργού προς τους ξενοδόχους, αρκετοί εκ των οποίων έχουν απειλήσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα —ακόμα και εμβληματικές μονάδες— επειδή δεν τους συμφέρουν η περιορισμένη χρονικά σεζόν και τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας που έχουν αποφασιστεί και περιορίζουν τη δυνητική πελατεία.

Μετά τα μέτρα στήριξης του τουρισμού που ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι τώρα αναμένει από τους επιχειρηματίες να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης και προτρέπει, ιδίως όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, να ανταποκριθούν και να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

«Τους ενθαρρύνω να δράσουν», υπογραμμίζει ο κ.. Μητσοτάκης.

Πιο αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός σημείωσε στη «Real News»:

«Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες είναι μία ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αλλά και μία γέφυρα που οδηγεί την εθνική οικονομία από την σημερινή αβεβαιότητα στην όχθη της σταθερότητας. Και, μετά, στη δυναμική ανάπτυξη του 2021».

» Τρεις είναι οι στόχοι μας: Υπεράσπιση της εργασίας, στήριξη των επιχειρήσεων και ελάφρυνση των νοικοκυριών από βάρη, ώστε να τονωθεί η κατανάλωση.

» Κλειδί του ενιαίου προγράμματος είναι το σχέδιο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Γιατί, ακριβώς, η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή, σήμερα, είναι η ανεργία. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αντί να μοιράζει επιδόματα ανεργίας, ενισχύει την εργασία. Εμείς επιλέγουμε δουλειές, όχι “λουκέτα”!

»Η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, να αναδιατάσσουν το προσωπικό τους με βάση τις συνθήκες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, προβλέπει ότι το κράτος θα παρεμβαίνει, ώστε οι μισθοί να διατηρούνται σχεδόν ακέραιοι. Με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Πάντα με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό. Και με απαγόρευση απολύσεων.

»Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι αντί για επιδόματα ανεργίας επιλέγει την ενίσχυση της εργασίας. Και επιτρέπει στους εργοδότες να αξιοποιήσουν την ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ συνδυαστικά με τις ευεργετικές ρυθμίσεις των συμβάσεων σε αναστολή.

»Η Πολιτεία, συνεπώς, έχει κάνει το καθήκον της. Παρέχει ευελιξία στους εργοδότες και οικονομική κάλυψη στους εργαζόμενους. Προσωπικά περιμένω, τώρα, και από τους επιχειρηματίες -ιδίως του Τουρισμού- να ανταποκριθούν και να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις τους. Τους ενθαρρύνω να δράσουν. Γιατί έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης.

»ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σημαίνει σύμπραξη της Πολιτείας με τον κόσμο της εργασίας και την επιχειρηματικότητα για να ανακτήσει η χώρα το έδαφος και χρόνο που της στέρησε η πανδημία. Ένα στοίχημα, που είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε».