211
Ο Ουελμπέκ το 2015 σε εκδήλωση παρουσίασης της «Υποταγής» | EPA/OLIVER BERG

Μέλος της Λεγεώνας της Τιμής ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 11:08
Ο Ουελμπέκ το 2015 σε εκδήλωση παρουσίασης της «Υποταγής»
| EPA/OLIVER BERG

Μέλος της Λεγεώνας της Τιμής ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 11:08

Ενας από τους πιο δημοφιλείς, αλλά και αμφιλεγόμενους, γάλλους συγγραφείς των τελευταίων ετών, ο Μισέλ Ουελμπέκ, έγινε από τον Εμανουέλ Μακρόν μέλος της Λεγεώνας της Τιμής. Πρόκειται για την υψηλότερη διάκριση που απονέμει το γαλλικό κράτος.

Στην τελετή, που έγινε την Πέμπτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρέστη και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναφέρει το BBC.

Ο Ουελμπέκ έγινε γνωστός για τις καυστικές όσο και οξυδερκείς παρατηρήσεις για την γαλλική κοινωνία.

Ο 63χρονος σήμερα συγγραφέας (το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μισέλ Τομά, Ουελμπέκ είναι το πατρικό της γιαγιάς του) γεννήθηκε στη γαλλική νήσο Ρεϊνιόν του Ινδικού Ωκεανού.

Εγραφε αρχικά ποίηση, αλλά γνωστός έγινε με τα μυθιστορήματα, όπως τα «Στοιχειώδη Σωματίδια». Το 2010 είχε βραβευτεί με Γκονκούρ, το μεγαλύτερο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο, για το «Ο Χάρτης και η Επικράτεια».

Ακολούθησε η πολύκροτη «Υποταγή», όπου περιγράφει την ισλαμοκρατούμενη Γαλλία του 2022. Κατά σύμπτωση το βιβλίο κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα της δολοφονικής επίθεσης στο Charlie Hebdo, στις 7 Ιανουαρίου του 2015, όταν η σατιρική εφημερίδα φιλοξενούσε σκίτσο του συγγραφέα στο εξώφυλλό της.

Στο τελευταίο βιβλίου του, την «Σεροτονίνη», που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς, σχεδόν προβλέπει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Ωστόσο έχει κατηγορηθεί για μισογυνισμό, σεξισμό και ισλαμοφοβία, ενώ δεν λείπουν οι κριτικοί που δεν βλέπουν ιδιαίτερες λογοτεχνικές αρετές στα έργα του, τα οποία κυκλοφορούν και στα ελληνικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...