498
Η Φλόρενς Γουίντικομπ κρατώντας τις χριστουγεννιάτικες κάρτες της Τesco | Facebook

«Ματωμένη» χριστουγεννιάτικη κάρτα στα χέρια εξάχρονης

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 21:15
Η Φλόρενς Γουίντικομπ κρατώντας τις χριστουγεννιάτικες κάρτες της Τesco
|Facebook

«Ματωμένη» χριστουγεννιάτικη κάρτα στα χέρια εξάχρονης

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 21:15

Όταν η Φλόρενς Γουίντικομπ, από την περιοχή Τούτινγκ του Λονδίνου, πήρε στα χέρια της μια κάρτα Χριστουγέννων που πουλούσε η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, ασφαλώς δεν περίμενε να διαβάσει ένα μήνυμα απόγνωσης από τους φυλακισμένους που μερικές ημέρες νωρίτερα την είχαν φτιάξει, κάπου στην μακρινή Κίνα.

«Καθόμουν στο τραπέζι και ετοίμαζα τις κάρτες που θα έδινα στις φίλες μου, όταν άνοιξα μια και είδα ότι ήταν ήδη γραμμένη με έπιασαν τα γέλια. Την έδωσα κατευθείαν στην μητέρα μου. Για μια ώρα πιστεύαμε ότι επρόκειτο για κάποια φάρσα», ανέφερε χαρακτηριστικά στα βρετανικά ΜΜΕ η μικρή, προσθέτοντας πως τα αρχικά της γέλια μετατράπηκαν στην πορεία σε σοκ όταν κατάλαβε πως ίσως και να μην πρόκειται για φάρσα.

Οι φυλακισμένοι απασχολούνταν παρά τη θέληση τους, σε ένα εργοστάσιο στην περιοχή Κίνγκπου της Σαγκάης, όπου φτιάχνονταν οι κάρτες για την Tesco.

Το μήνυμα έγραφε:

«Είμαστε ξένοι φυλακισμένοι στην φυλακή Κίνγκπου της Σαγκάης. Εργαζόμαστε χωρίς την θέλησή μας. Βοηθήστε μας, ειδοποιώντας τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικοινωνήστε με τον Πίτερ Χάμφρεϊ».

Το μήνυμα των φυλακισμένων

Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι «σοκαρίστηκε» και «αμέσως ανέστειλε την παραγωγή στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται αυτές οι κάρτες, ενώ ξεκίνησε και έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της.

«Επίσης αποσύραμε από τα καταστήματα τις κάρτες αυτές», τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων πήγαιναν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

«Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ την προσφυγή σε καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα παραγωγής μας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Tesco διαθέτει «ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι προμηθευτές της δεν εκμεταλλεύονται την καταναγκαστική εργασία».

Το εργοστάσιο στο οποίο κατασκευάστηκαν οι κάρτες είχε «ελεγχθεί τον Νοέμβριο και δεν είχαν εντοπιστεί ενδείξεις ότι παραβιάζει τους κανονισμούς μας περί απαγόρευσης εκμετάλλευσης της εργασίας κρατούμενων», επεσήμανε.

 

Μάλιστα, ο πατέρας του κοριτσιού αναζήτησε τον Χάμφρεϊ στο Google και ανακάλυψε ότι πρόκειται για έναν βρετανό δημοσιογράφο και ιδιωτικό ερευνητή που συνελήφθη το καλοκαίρι του 2013 στην Κίνα και τον Αύγουστο του 2014 καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας περί ιδιωτικής ζωής.

Ο Χάμφρεϊ όντως δήλωσε προ ωρών στα βρετανικά ΜΜΕ ότι εξέτισε μέρος της ποινής του στη φυλακή Κινγκπού, οπότε εκτιμά ότι το μήνυμα γράφτηκε από κάποιους πρώην συγκρατούμενούς του που εκτίουν ακόμη τις ποινές τους εκεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 250 αλλοδαποί κρατούνται στη φυλακή αυτή και ζουν σε άθλιες συνθήκες, με 12 άτομα ανά κελί, ενώ εξήγησε ότι όσο διάστημα ήταν ο ίδιος κρατούμενος η εργασία ήταν εθελοντική προκειμένου να κερδίζουν οι κρατούμενοι κάποια χρήματα, όμως τώρα έχει γίνει υποχρεωτική.

Διαψεύδει το Πεκίνο

Η Κίνα πάντως, από την πλευρά της, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι στη φυλακή Κινγκπού της Σαγκάης οι αλλοδαποί κρατούμενοι αναγκάζονται να εργαστούν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, σύμφωνα με τα αρμόδια όργανα, η φυλακή Κινγκπού στη Σαγκάη δεν αναγκάζει τους ξένους κρατούμενους να εργαστούν».

Μάλιστα ο Γκενγκ απέρριψε όλο το άρθρο ως «μια κακόγουστη φάρσα του Χάμφρεϊ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...