349
Η φάτνη μέσα στο ξενοδοχείο του Μπάνκσι, στη Βηθλεέμ | REUTERS/Mussa Qawasma

Βηθλεέμ: Mε μία τρύπα από οβίδα στο Τείχος του Ισραήλ, η φάτνη του Banksy

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 13:27
Η φάτνη μέσα στο ξενοδοχείο του Μπάνκσι, στη Βηθλεέμ
|REUTERS/Mussa Qawasma

Βηθλεέμ: Mε μία τρύπα από οβίδα στο Τείχος του Ισραήλ, η φάτνη του Banksy

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 13:27

Ενα ακόμα έργο με πολιτικό περιεχόμενο δημιούργησε ο Banksy και το τοποθέτησε συμβολικά στη Βηθλεέμ.

Πρόκειται για μία μικρή φάτνη με το Θείο Βρέφος, τη Μαρία και τον Ιωσήφ να στέκουν πλάι του με φόντο τμήμα του τσιμεντένιου Τείχους του Ισραήλ, στο οποίο υπάρχει μία τρύπα από οβίδα στο σχήμα του σταυρού.

Οι λέξεις «αγάπη» και «ειρήνη» και τα σύμβολά τους, είναι γραμμένα πάνω στο τείχος με γκράφιτι, στα αγγλικά και γαλλικά.

Το έργο βρίσκεται στο ξενοδοχείο Walled Off Hotel, που ανήκει στον ίδιο τον Banksy και βρίσκεται στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από το Τείχος. Το ξενοδοχείο άνοιξε το 2017 και διαθέτει εννέα δωμάτια «με την πιο άσχημη θέα στον κόσμο», σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, καθώς τα δωμάτια βλέπουν όλα το τσιμεντένιο τείχος.

Το Walled off Hotel μπροστά στο Τείχος του Ισραήλ, στη Βηθλεέμ

Το έργο έχει τίτλο Scar of Bethlehem -«H Oυλή της Βηθλεέμ», λογοπαίγνιο με την έκφραση Star of Bethlehem, το Αστέρι της Βηθλεέμ.

Η φάτνη του Banksy

«Τα Χριστούγεννα ταυτίζονται με το Αστέρι της Βηθλεέμ, αυτό που οδήγησε τους τρεις μάγους εκεί όπου γεννήθηκε ο Ιησούς», εξήγησε ο διευθυντής του ξενοδοχείου, ο Γουίσαμ Σάλσα. «Εδώ βλέπουμε μια ουλή, μια τρύπα στο Τείχος, που το σημαδεύει, όπως και τη ζωή στη Βηθλεέμ σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αναδείξουμε με διαφορετικό τρόπο την ιστορία της Βηθλεέμ, την ιστορία των Χριστουγέννων -να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν περισσότερο για το πώς ζουν οι Παλαιστίνιοι στη Βηθλεέμ», είπε ο διευθυντής του ξενοδοχείου.

Οι αρχές του Ισραήλ χαρακτηρίζουν το Τείχος απαραίτητο μέτρο ασφαλείας, το οποίο λένε πως αποτρέπει την παρείσφρηση παλαιστίνιων βομβιστών-καμικάζι στην ισραηλινή επικράτεια. Οι Παλαιστίνιοι το θεωρούν σύμβολο της καταπίεσης και της αρπαγής από τις δυνάμεις κατοχής, εδαφών που ήθελαν να γίνουν μέρος του μελλοντικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους τους.

Σε ένα από τα δωμάτια, γνωστό και ως “Banksy’s Room”, υπάρχει ένα γκράφιτι με έναν Παλαιστίνιο και έναν Ισραηλινό που παίζουν μαξιλαροπόλεμο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...