799
Ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ | EPA/SALVATORE DI NOLFI

Μάθιου Πάλμερ: «Είμαστε σε ετοιμότητα για να σας βοηθήσουμε»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 15:34
Ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ
|EPA/SALVATORE DI NOLFI

Μάθιου Πάλμερ: «Είμαστε σε ετοιμότητα για να σας βοηθήσουμε»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 15:34

Την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να συνδράμει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διαμήνυσε ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα» του Σαββατοκύριακου και στη Μαρία Βασιλείου, ενόψει της συμμετοχής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος είναι επίσης απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα επόμενα βήματα συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και την προσφυγή στη Χάγη.

Για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας επισημαίνει: «Επωφελούμεθα από το ότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία τους για να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία μέχρι το εμπόριο και τις επενδύσεις, και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών».

Προσθέτει ότι η επικύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) «μάς δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμοστούμε στις μελλοντικές προκλήσεις στην ασφάλεια.

» Εχουμε ήδη στραμμένη την προσοχή μας στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, το πλαίσιο για τις διμερείς μας σχέσεις, και στον αμερικανικό τομέα προγραμματισμού ώστε να στηρίξουμε την «Ελλάδα 2021» στην επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821 το επόμενο έτος, το οποίο θα επικεντρωθεί στην κοινή ιστορία, τις αξίες και τους στόχους μας και στο πώς θα διαμορφώσουν τη σχέση μας, η οποία εμβαθύνει συνεχώς.

» Προχωρούμε επίσης στο 3+1 πλαίσιο με τους δημοκρατικούς φίλους μας, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ξεκίνησε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο 3+1 τον Μάρτιο του 2019, πραγματοποιούμε τακτικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου σε σειρά θεμάτων και συζητήθηκε όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Φρανκ Φάνον ήταν πρόσφατα στη Λευκωσία για να ξεκινήσει τεχνική ομάδα εργασίας σε θέματα ενέργειας με τον κύπριο υπουργό κ. Λακκοτρύπη. Αλλά αυτό αποτελεί απλά το πιο πρόσφατο παράδειγμα της δέσμευσής μας στο πλαίσιο 3+1 και έχουμε πολλά άλλα υπόψη μας για τους επόμενους μήνες. Οπότε τα πράγματα κινούνται γρήγορα».

Τι λέει για τις σχέσεις με την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία ο υφυπουργός τόνισε ότι «κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ισχυρά μηνύματα υποστήριξης από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος επανήλθε στη συνέχεια με επιστολή, τονίζοντας τη δέσμευσή μας στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας. Και η υποστήριξή μας για την Ελλάδα είναι ένα από τα σπάνια ζητήματα που βρίσκει ισχυρό έρεισμα στους ηγέτες των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, όπως έδειξε το νομοσχέδιο για τον EastMed.

» Ομολογουμένως, η σχέση με την Τουρκία αποτελεί πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό σε συνεργασία, να φτάσουμε σε ένα καλύτερο σημείο και να διατηρήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στο ΝΑΤΟ και τη Δύση. Εκτιμούμε τη δέσμευση της Ελλάδας για διάλογο και για ειρηνική διαχείριση των περιστατικών με την Τουρκία και επιδοκιμάζουμε την Ελλάδα και την Τουρκία που επανέρχονται σε συνομιλίες προκειμένου να συμφωνήσουν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η πάγια θέση μας για την περιοχή είναι ότι αυτές οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται διπλωματικά, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν περαιτέρω προκλήσεις, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Σε ερώτημα για το πώς ενθαρρύνει την Ελλάδα να διαχειριστεί τις διαφορές της με την Αγκυρα και την προοπτική της Χάγης, ο υφυπουργός απάντησε ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ισχυρό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα παραμείνει αγκυροβολημένη στην ατλαντική κοινότητα και σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό επαινούμε την Ελλάδα και την Τουρκία για τη συμφωνία επανεκκίνησης των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να αποκλιμακώσει και να ομαλοποιήσει τη σχέση της με την Τουρκία και να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων κρατών είναι ανώφελα προκλητικές».

Για τους στόχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα δυτικά Βαλκάνια αναφέρει πως «η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράζεται με την Ελλάδα το όραμα να είναι η περιοχή ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας».

Προσθέτει ότι «αναμένουμε από την Ελλάδα να παίξει ηγετικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως έκανε στη σχέση της με τη Βόρεια Μακεδονία. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το μοναδικό σημαντικότερο διπλωματικό επίτευγμα στην περιοχή μετά τις Συμφωνίες του Ντέιτον και η υπεύθυνη υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ συμβάλλει στην εμβάθυνση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Και οι δύο χώρες μας επενδύουν στην περιοχή αυτή και συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τα θέματα ως σταθεροί εταίροι και σύμμαχοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...