492
Σαφής και χωρίς περιθώρια παρερμηνειών η απάντηση του υπουργού των Εξωτερικών στον τούρκο ομόλογό του και τη δήλωση περί μοιρασιάς σε Αιγαίο - Ανατ. Μεσόγειο | INTIMEnews

Δένδιας προς Τσαβούσογλου: Δεν συμμετέχουμε σε ανατολίτικο παζάρι

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 15:28
Σαφής και χωρίς περιθώρια παρερμηνειών η απάντηση του υπουργού των Εξωτερικών στον τούρκο ομόλογό του και τη δήλωση περί μοιρασιάς σε Αιγαίο - Ανατ. Μεσόγειο
|INTIMEnews

Δένδιας προς Τσαβούσογλου: Δεν συμμετέχουμε σε ανατολίτικο παζάρι

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 15:28

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ανατολίτικο παζάρι και σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κάλεσε νωρίτερα την Αθήνα «να μάθει να μοιράζεται» και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για έναν ειλικρινή συμβιβασμό (δείτε το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του κάτω).

 

«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Δένδιας στον τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Μειοψηφία τού ενός είναι η Τουρκία, δεν είμαστε εμείς», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών

«Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά, πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων, ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, επιδιώκει τη διαμόρφωση συνεννοήσεων δικαίου και λογικής στην περιοχή και επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ.

Ειδική αναφορά έκανε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών στο EastMed Gas Forum και τον αγωγό EastMed, καθώς και στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία, όπως τόνισε, είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Σταθερός στόχος μας», επανέλαβε, είναι «η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας», κάτι που όπως σημείωσε, «θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Δένδιας μίλησε για «πολιτική ευρέων οριζόντων»:

«Κοιτάμε προς τον Νότο, τη Μεσόγειο, κοιτάμε προς τον Βορρά, τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κοιτάμε προς τον μεγάλο –πέραν του Ατλαντικού– σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ. Ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, πέραν των στενότατων σχέσεών μας μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της Ενωσης και επίσης ενισχύουμε τις εμπορικές σχέσεις μας με την Κίνα και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία».

Ειδικά για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ανέφερε ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες, ενώ αναφορικά με τη Λιβύη δήλωσε ότι επιδιώκεται η επικράτηση μιας κατάστασης που να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επανέλαβε, τέλος, ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη βορειοαφρικανική χώρα, δεδομένου, όπως υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα αποτέλεσε τον κύριο μοχλό για τη λήψη αυτής της απόφασης.