297
|

Look up! Ωρα Rafale το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 16:22

Look up! Ωρα Rafale το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 16:22

Λιγότερο από έναν χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση των 18 Rafale, τα πρώτα έξι από τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεραπορίας θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα πριν προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, περίπου στις 12:30.

Σε μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού, λίγο πριν από την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, τα ελληνικά Rafale ενδέχεται να πετάξουν και πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το που εισέλθουν στη FIR Αθηνών, τα νέα μαχητικά θα συνοδεύσει ζεύγος Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δύο από τα έξι Rafale που θα φθάσουν την Τετάρτη στην Ελλάδα από το Ιστρ της Γαλλίας, θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Oλα θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα. Oπως έχει επανειλημμένα δηλωθεί, τα νέα αεροσκάφη της ΠΑ θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα αμέσως με την άφιξή τους στη χώρα μας.

Aπό πέρυσι τον Μάρτιο 18 έλληνες πιλότοι –μαζί με περίπου 100 τεχνικούς– έχουν ολοκληρώσει το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γαλλία για το νέο μαχητικό, από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει τα συνολικά 18 Rafale (12 μεταχειρισμένα και έξι καινούργια) σταδιακά έως το 2023. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, το κόστος της αγοράς των Rafale, μαζί με τα όπλα που φέρουν, ανέρχεται σε 2,32 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί και η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων Rafale.

Το νέο αεροσκάφος της ΠΑ, μεταξύ άλλων, έχει ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτει δύο κινητήρες, σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο πυραύλους Exocet.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...