355
Ο Ευθύμης Λέκκας σε παλιότερη ομιλία του | Intimenews/Κώστας Μπαλτάς

Λέκκας στη δίκη για τη Μάνδρα: Πώς έγιναν οι φονικές πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2020, 13:50
Ο Ευθύμης Λέκκας σε παλιότερη ομιλία του
|Intimenews/Κώστας Μπαλτάς

Λέκκας στη δίκη για τη Μάνδρα: Πώς έγιναν οι φονικές πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2020, 13:50

Η τρομακτική ένταση της βροχόπτωσης, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Αττικής, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δόμηση τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή, ήταν ο φονικός συνδυασμός, που, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, ευθύνεται για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, που κόστισαν την ζωή σε 25 ανθρώπους.

Ο κ. Λέκκας, ανέβηκε την Τρίτη στο βήμα του μάρτυρα, στη δίκη για τη Μάνδρα που γίνεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Ο καθηγητής χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή. Ανάλογο φαινόμενο, όπως είπε, είχε να παρατηρηθεί στη Μάνδρα τουλάχιστον εδώ και 150 χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ηταν η πιο ραγδαία  βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία  20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είχαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια».

Ο κ. Λέκκας, ο οποίος είναι καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στο πολεοδομικό καθεστώς που υπάρχει στη Μάνδρα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι χτίστηκε μετά το 1960 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο.

Επιπλέον, τόνισε ότι «ενώ σαν χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές».

Μάλιστα , όπως υπογράμμισε «μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, πώς να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο».

Η δίκη για την υπόθεση έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Ενώπιον του Δικαστηρίου λογοδοτούν 21 άτομα, μεταξύ τους η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, οι πρώην δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγαρέων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω αλλά και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Οι 21 είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που ανά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...