684
O πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος | Nick Paleologos / SOOC

«Λευκός καπνός» στην Κεντροαριστερά: WIND και OTS αναλαμβάνουν την ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2017, 20:59
O πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος
|Nick Paleologos / SOOC

«Λευκός καπνός» στην Κεντροαριστερά: WIND και OTS αναλαμβάνουν την ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2017, 20:59

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και της διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, για την ανάδειξη του επικεφαλής του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στην επιστολή της Επιτροπής, προκειμένου να ληφθούν προσφορές, απάντησαν οι 5 από τις 6 εταιρείες λογισμικού στις οποίες απευθύνθηκε. Με το άνοιγμα των σχετικών προτάσεων απορρίφθηκε η λύση της Singular Logic (800 χιλιάδες ευρώ), όπως και εκείνη της εταιρείας Smart (500.000 ευρώ) και αποφασίστηκε να συνδυαστούν οι προσφορές της Wind (300 χιλιάδες ευρώ, για το hardware) και της OTS (350 χιλιάδες ευρώ για το software).

Επειτα από διασταύρωση των τεχνικών στοιχείων το κόστος που προέκυψε ανήλθε στις, περίπου, 350.000 συν ΦΠΑ ήτοι, περίπου, 420 χιλιάδες ευρώ, χωρίς καμία επίπτωση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα. Οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τις Κυριακές 5 και 12 Νοεμβρίου, με πιθανή μία εβδομάδα παράτασης, προκειμένου να λυθούν όλες οι τεχνικές δυσκολίες.

Η Wind κράτησε μια επιφύλαξη για τον χρόνο παράδοσης των τάμπλετ, κάτι που σε κάθε περίπτωση δεν θα σημαίνει αναβολή πέραν ίσως της μιας εβδομάδας, όπως εκτίμησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής. Μάλιστα τονίστηκε ότι θα ασκηθεί πίεση στην εταιρεία, προκειμένου να είναι τελικά εντός του χρονοδιαγράμματος ήτοι την 5η Νοεμβρίου.

Παραμένει, βέβαια, το θέμα της διαφωνίας για την ψήφο εξ αποστάσεως, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη να διαμηνύουν ότι επιμένουν. Το Ποτάμι θα καταθέσει νέα πρόταση τη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων ο Γιώργος Καμίνης έθεσε θέμα επιστολικής ψήφου, κάτι όμως που δεν προχώρησε.

43600_20170828_sooc1503914192
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης (Kώτσιαρης Γιάννης/InTimeNews)

«Το αφήνουμε πίσω, γιατί το αφήνει η ίδια η πραγματικότητα» ήταν σύμφωνα με πληροφορίες το σχόλιο του προέδρου της επιτροπής.

Η επιτροπή, η οποία συνεδρίασε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, προχώρησε και στην επίσημη επικύρωση των δέκα υποψηφιοτήτων, εφόσον από τις αρχές της εβδομάδας έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των υπογραφών που παραδόθηκαν από τους υποψήφιους αρχηγούς στα χέρια του Νίκου Αλιβιζάτου.

Διευκρινίσεις για το σύστημα «Ζευς»

Επιστολή στον πρόεδρο της ΕΔΕΤ Α.Ε. (Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας), Παναγιώτη Τσανάκα, απέστειλε ο υποψήφιος για τον νέο φορέα, Γιάννης Ραγκούσης, θέτοντας του ερωτήματα αναφορικά με τις παραμέτρους μίας εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με το σύστημα Ζευς. Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα, το χρόνο υλοποίησης, το κόστος της εκλογικής διαδικασίας και την ασφάλεια μίας ψηφοφορίας με το σύστημα Ζευς της εταιρείας, καθώς και με το αν μπορεί να ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων.

Στην απάντησή του, ο κ. Τσανάκας τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτρονικής κάλπης Ζευς του ΕΔΕΤ μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων», προσθέτοντας πως «μπορούν να ψηφίσουν ταυτόχρονα πολλοί ψηφοφόροι (από χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες την ώρα)» και διευκρινίζοντας πως «η ταχύτητα εξαγωγής των αποτελεσμάτων εξαρτάται από τον αριθμό των ψηφοφόρων». «Για εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων θα χρειαστούν κάποιες ώρες από το κλείσιμο της κάλπης», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «το Ζευς εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, καθώς οι ψήφοι έρχονται στο σύστημα κρυπτογραφημένοι (από τη συσκευή του ψηφοφόρου), ενώ το σύστημα δεν έχει στη διάθεσή του τα κλειδιά των μελών της εφορευτικής επιτροπής που είναι απαραίτητα για την αποκρυπτογράφηση». «Η αποκρυπτογράφηση από την εφορευτική επιτροπή γίνεται σε εξωτερικούς υπολογιστές, και όχι στο κεντρικό σύστημα Ζευς. Η ανωνυμία των ψήφων εξασφαλίζεται μέσω σειράς κρυπτογραφικών μείξεων», προσέθεσε, διευκρινίζοντας πως «τα μόνα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το σύστημα είναι οι εκλογικοί κατάλογοι, όπως έχουν αναρτηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, και τους ψηφίσαντες εκ των ψηφοφόρων».

«Πρακτικά, το Ζευς έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 565 εκλογές, με περισσότερους από 89.950 ψηφοφόρους (59.609 ψηφίσαντες) και δεν υπήρξε ποτέ οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας και διαθεσιμότητας. Εχει αναπτυχθεί σε ανοιχτό κώδικα, έτσι ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί από οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα η αυθεντικότητα όλων των σταδίων επεξεργασίας των ψηφοδελτίων», ανέφερε επιπλέον ο κ. Τσανάκας, σημειώνοντας πως το «το ΕΔΕΤ μπορεί να διαθέσει το σύστημα Ζευς, χωρίς χρέωση, για την εκλογή ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα».

235681
Ο Γιάννης Ραγκούσης (Kώτσιαρης Γιάννης/InTimeNews)

Τις διευκρινίσεις του κ. Τσανάκα γνωστοποίησε ο κ. Ραγκούσης μέσω επιστολής στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Νίκο Αλιβιζάτο, τονίζοντας ότι θα «διευκολύνουν σημαντικά τις αποφάσεις σχετικά με τη διενέργεια της εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...